Космічний телескоп James Webb оприлюднив своє останнє зображення: пісочний годинник з оранжево-блакитного пилу викидається з зірки, що недавно почала формуватися. Різнокольорові хмари видно лише в інфрачервоному світлі, тому їх ніколи не бачили до того, як їх зняли камерою ближнього інфрачервоного діапазону James Webb (NIRCam).

Про це йдеться в заяві NASA та Європейського космічного агентства, передає ChesnoNews.

Дуже молода зірка, відома як протозірка L1527, прихована в темряві краєм газового диска, що обертається, біля пісочного годинника.

Однак світло ллється зверху та знизу диска, освітлюючи хмари у формі пісочного годинника.

Хмари створюються матеріалом, що викидається зіркою при зіткненні з навколишньою речовиною, йдеться у заяві. Там додали, що пил найтонший у синіх частинах і найгустіший у помаранчевих частинах.

Протозірка, якій всього 100 000 років і яка знаходиться на ранній стадії зіркоутворення, ще не здатна генерувати власну енергію.

Навколишній чорний диск розміром приблизно з нашу сонячну систему постачатиме протозірку матеріалом доти, доки вона зрештою не досягне «порога для початку ядерного синтезу», йдеться у заяві.

“Зрештою, цей вид L1527 дає уявлення про те, як виглядало наше Сонце та Сонячна система в зародженні”, – повідомили в NASA.

Протозірка розташована в молекулярній хмарі Тельця приблизно в 430 світлових роках від Землі.