На передовій продовольчого фронту. Громади області активно долучилися до ініціативи «Сади Перемоги». Нині ж область – лідер за кількістю прийнятих програм самозабезпечення продовольством в територіальних громадах.

Про це розповів заступник начальника Черкаської обласної військової адміністрації Олександр Турченяк під час онлайн-конференції.

Ініціатива «Сади Перемоги» проекту SURGe впроваджується за фінансової підтримки Уряду Канади. Від початку втілення цієї продовольчої програми цьогоріч навесні, територіальні громади області активно долучилися до її реалізації на місцях.

– Програму самозабезпечення продовольством уже ухвалили 22 територіальні громади, – відзначив Олександр Турченяк. – Ще близько 10 працюють над розробкою аналогічних програм. У цей непростий час Черкащина, як тилова область, тримає продовольчий фронт. Завдяки вирощеній агропродукції, підтримуємо внутрішньо переміщених осіб, які нині проживають в області, а це понад сто п’ятдесят тисяч осіб, направляємо допомогу на передову та в регіони, де точаться бойові дії.

Найбільше затверджених програм у межах ініціативи «Сади Перемоги» у Черкаському та Звенигородському районах. Утім на місцях цього року збільшили площі висадки овочів повсюдно. Зокрема, ввели в обіг комунальні землі, які раніше не використовувалися, вирощували агропродукцію самостійно у домогосподарствах.

– У час війни забезпечення продовольством – одне із наших основних завдань, – наголосив заступник очільника області. – На жаль, зараз ми спостерігаємо достатньо напружену ситуацію з цим. Агресія з боку сусідньої держави стала додатковим стимулом для розвитку та розширення сільгоспвиробництва. Тому підтримка аграрної галузі міжнародними партнерами є зараз надважливою.

«Сади Перемоги» стали своєрідною логічною реакцією на ті загрози та виклики для України та всього світу, які виникли через повномасштабне вторгнення. Мета цієї ініціативи – допомогти із забезпеченням збалансованої їжі тих, хто того потребує в Україні. Адже ще у квітні третина домогосподарств нашої держави відчувала нестачу у продуктах харчування. Ініціатива має два напрямки: продовольча безпека домогосподарств та територіальних громад.

Кожна ТГ самостійно визначає свої потреби і свої способи розвитку «Садів Перемоги». Відповідно до потреб учасникам програми забезпечують:

надання насіння та посадкового матеріалу;
закупівля корму для птахівництва в індивідуальних домогосподарствах;
закупівля малої техніки для обробітку невеликих масивів земель;
закупівля портативного обладнання для виготовлення крупів з місцевої сировини в невеликих обсягах у самій громаді;
закупівля обладнання для виготовлення м`ясних та овочевих консервів та ін.
Керівниця напряму продовольчої безпеки SURGe Тетяна Лібухорська зазначила, що проект підтримує територіальні громади Черкащини не лише посадковим матеріалом, а й технікою. Сьогодні Буцька селищна територіальна громада Уманського району отримала від проекту сучасний трактор із навісним обладнанням для подальшої реалізації ініціатив проекту SURGe, раніше вона також отримала автоклави.

Також громади-учасниці “Садів Перемоги” забезпечувались і іншою технікою. Так, Чигиринська територіальна громада Черкаського району: сушарка, автоклав, морозильна камера, професійна електросковорідка, електроплита, мотоблок. Також громади отримували насіння, добрива, засоби захисту рослин, банки і кришки для консервації. Така допомога є суттєвою і спонукає громади до розширення діяльності в рамках реалізації проекту.

Наприкінці онлайн-конференції Олександр Турченяк зазначив, що роль аграрного сектору та продовольчої безпеки суттєво зросла в умовах війни. І тут надзвичайно важлива ініціатива саме територіальних громад реалізовувати проект «Сади перемоги».

Він також закликав територіальні громади скористатися успішними кейсами Буцької, Чигиринської та Селищенської територіальних громад.