Пандоравірус був виявлений у 2013 році та названий на честь скриньки Пандори. Це рід гігантських вірусів, і він є другим за розміром із усіх відомих науці родів вірусів після пітовірусів.

Про це пише Daily Mail, передає ChesnoNews.

За словами вірусолога з Екс-Марсельського університету у Франції Жан-Мішеля Клавері, пандоравірус усього один мікрометр завдовжки та 0,5 мікрометра завширшки, що дозволяє бачити його навіть у світловий мікроскоп. Цей екземпляр був знайдений у вічній мерзлоті на глибині близько 16 метрів нижче за дно озера Юкечі Алас у Якутії, Росія. Згідно з підрахунками дослідників, пандоравірусу не менше 48 500 років, і тепер він став найстарішим із коли-небудь оживлених.

Зазначимо, що це не вперше, коли професор Клавері разом із колегами “воскрешають” стародавні віруси, раніше їм уже вдавалося воскресити два віруси, здобуті у вічній мерзлоті, вік яких налічує близько 30 тисяч років.

Загалом у ході експедиції вченим вдалося отримати 9 різних вірусів, всі вони здатні заражати амеби, проте нешкідливі для рослин або тварин. Утім, професор Клавері не виключає, що інші заморожені віруси цілком можуть виявитися небезпечними для тварин і людей.

65% території Росії класифікується як вічна мерзлота — територія, яка залишається замороженою незалежно від пори року. Однак у міру того, як планета нагрівається через глобальне потепління, вічна мерзлота починає танути. У результаті вчені все частіше знаходять рештки стародавніх тварин на цій території, наприклад, 14-тисячорічного мамонта або голову 40-тисячорічного вовка. Вчені побоюються, що разом із подібними знахідками ми можемо виявити й давні віруси, які могли пережити тисячолітню заморозку.

За словами професора Клавері, основною проблемою наразі є те, що через танення льодовиків прокидаються стародавні бактерії, які нам не знайомі. Виявлені раніше віруси показують, що вони здатні прокидатися й атакувати, і нехай поки йдеться про одноклітинні організми, ми не можемо бути впевнені, що під крижинами Антарктиди та Гренландії, наприклад, не ховаються стародавні віруси, небезпечні для людини.