Американське космічне агентство NASA запустило мініатюрний супутник Lunar Flashlight («Місячний ліхтарик»).

Супутник, метою якого буде пошук води (точніше водяного льоду) на поверхні Місяця, проведе на орбіті природного супутника Землі три місяці. За розміром Lunar Flashlight не більше портфеля, він оснащений рефлектометром з чотирма лазерами, які випромінюють інфрачервоне світло в ближньому діапазоні з довжинами хвиль, що легко поглинаються водяним льодом. Якщо лазери потраплять на голу скелю або реголіт (поверхневий шар сипучого місячного ґрунту), світло відіб’ється назад на космічний апарат, але якщо випромінювання поглинеться, це вказуватиме на наявність водяного льоду. Чим більше поглинання, тим більше льоду може бути в цьому місці поверхні Місяця. Такий спосіб дозволяє шукати воду навіть у темних кратерах, куди не потрапляє сонячне світло, і буде використано на Місяці вперше, зазначають у NASA.

Супутник Lunar Flashlight буде виведений на так звану близьку до прямолінійної гало-орбіту. Вона дозволить йому використовувати менше палива, оскільки через мініатюрні габарити «ліхтарик» не може нести на борту велику кількість палива. У найвіддаленішій точці висота орбіти складе 70 000 кілометрів від поверхні Місяця, а в найближчій — всього 15 кілометрів, на цій висоті апарат пройде над Південним полюсом супутника Землі.

Цікаво, що в Lunar Flashlight буде використовуватися новий вид екологічного палива, яке безпечніше транспортувати та зберігати, ніж звичайне паливо, що використовується для космічних апаратів. Фактично «ліхтарик» стане першим міжпланетним космічним кораблем на такому паливі, і одна з основних цілей місії полягає саме в тестуванні цієї технології для подальшого використання. Наукові дані, зібрані Lunar Flashlight, будуть зіставлені зі спостереженнями, зробленими іншими місячними місіями, щоб точніше виявити розподіл водяного льоду на поверхні Місяця для його використання астронавтами в майбутньому.