Російський глава Криму Сергій Аксьонов (за документами Аксенов) оголосив програму курсу початкової військової підготовки у школах півострова на 2022-2023 роки. Під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну школярів хочуть забезпечити стрілецькою зброєю з боєприпасами та збирати на російських військових об’єктах для стрільб, стройової ходьби й агітації. Так у Криму з початку російської анексії виховують молоду армію, готову вбивати та вмирати за Росію, кажуть правозахисники.

План заходів курсу початкової військової підготовки Сергій Аксьонов затвердив на початку листопада. Цей курс у Міністерстві освіти Росії раніше анонсували з 1 вересня 2023 року. У Криму готуватися до нього почали вже зараз. Курс запроваджений у навчальну програму поряд з уроками «Розмови про важливе», що з’явилися у школах Росії та анексованого Криму у вересні.

За інформацією російського уряду Криму, «військово-патріотичне виховання та початкова військова підготовка проводитимуться в рамках і шкільної програми, і додаткової освіти».

Затверджений Сергієм Аксьоновим навчальний план передбачає широкий перелік заходів, пов’язаних із військовою наукою, знаннями в галузі оборони та служби. В документі мовиться, що для кримських школярів проводитимуть збори на базі військових частин, навчальні стрільби, заняття зі стройової, фізичної, військово-медичної підготовки та радіологічного, хімічного і біологічного захисту.

«Забезпечити учасників навчальних зборів стрілецькою зброєю та боєприпасами для проведення стрільб в установленому порядку», – заявлено у плані заходів.

До плану включені агітаційні заходи, освітні екскурсії та військово-спортивні змагання «Зірниця», «Зірничка» та «Орлятко» («Зарница», «Зарничка», «Орленок»).

Також протягом усього навчального року в Криму планують готувати викладачів курсу початкової військової підготовки та вести контроль за навчальним процесом.

Курс військової підготовки запроваджено паралельно з позакласними заняттями в «Юнармії» – всеросійському дитячо-юнацькому військово-патріотичному русі. Такі класи у Криму почали діяти після його російської анексії в 2014 році. Вони долучають дітей до зброї та армії через військово-спортивні ігри і патріотичні заходи.

З вересня військове навчання кримських школярів доповнили й ідеологічним. У російській системі освіти виник обов’язковий урок «Розмови про важливе», ініційований Міністерством освіти Росії. Його проводять щопонеділка першим уроком після підняття прапора та виконання гімну Росії. У програмі уроків прописано блок про повномасштабне вторгнення Росії в Україну.

«Важливо обговорювати зі школярами цілі та завдання «спеціальної військової операції» (так російська влада називає повномасштабну війну проти України – КР), пояснювати, чому наш президент ухвалив рішення про її проведення. Вважаю, що до цієї роботи можна залучати і президентів шкіл (виборна особа учнівського самоврядування у школі – КР). Підтримую ініціативи колективів щодо надання школам імен учасників СВО, відкриття меморіальних дошок. Діти мають знати імена тих, хто у скрутну хвилину, не вагаючись, виконав свій військовий обов’язок», – зазначив Сергій Аксьонов.

Звіти про патріотичні заходи у кримських школах регулярно публікують у соцмережах. Проводять їх як у школах великих міст, так і у глибинках.