В Україні існує декілька видів пенсій: за віком, по інвалідності, у зв’язку з втратою годувальника. У результаті, людині, яка має право на декілька видів пенсій, призначається один із них за її вибором.

Про це повідомили в Пенсійному фонді України у Facebook. Зазначають, що людина може перейти з одного виду пенсій на інший.

Відповідно до статті 10 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” людині, яка має право на різні види пенсій (за віком, по інвалідності, у зв’язку з втратою годувальника), призначається один з цих видів пенсії за її вибором. Питання вибору того чи іншого виду пенсії людина вирішує сама, як правило, з точки зору доцільності – більшого розміру, йдеться у повідомленні.

Тоді як людина може перейти з одного виду пенсій на інший. Це відбувається з дати подачі заяви за матеріалами пенсійної справи та з урахуванням додаткових документів про стаж або стаж та заробіток, які не враховані у пенсійній справі, у тому числі після призначення пенсії.

Проте при прийнятті рішення про перехід з пенсії по інвалідності на пенсію за віком потрібно враховувати, що пенсія по інвалідності ІІ групи призначається в розмірі 90% пенсії за віком, обчисленої відповідно до статей 27, 28 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. А при обчисленні розміру пенсії по інвалідності до страхового стажу зараховується додатковий стаж (період з дня встановлення інвалідності до досягнення 60 років). При обчисленні пенсії за віком враховується лише відпрацьований страховий стаж без додаткового.

Тобто, якщо одержуючи пенсію по інвалідності, пенсіонер продовжував працювати та за нього (або він сам за себе як ФОП) було сплачено внески, то він набув страховий стаж, який буде враховано при переході на пенсію за віком, пояснили у ПФУ.

Також відповідно до частини третьої статті 45 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” людині, яка після призначення пенсії по інвалідності продовжила працювати та набула не менш як 24 місяці страхового стажу і вперше переходить з пенсії по інвалідності на пенсію за віком, застосовується середня заробітна плата за три календарні роки, що передують року звернення за пенсією за віком.

Статтею 26 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” визначено, що для призначення пенсії після досягнення віку 60 років у 2022 році необхідно мати не менше 29 років страхового стажу. Тож, якщо пенсіонер досяг віку 60 років і має не менше 29 років страхового стажу, він може перейти з пенсії по інвалідності на пенсію за віком, додають у повідомленні.