Зимові відлиги є несприятливим погодним явищем. Танення снігу в умовах мерзлого грунту утворюють сльоту на автошляхах і тротуарах, яку посилює випадіння рідких опадів. За кліматом, у грудні на Черкащині в середньому буває до 17 днів з відлигою. Підмерзання талих вод після відлиги перетворює на справжню ковзанку дороги та тротуари, що призводить до значної кількості травм та ДТП.

Про це розповів начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань, передає ChesnoNews.

Початок нинішнього потепління на Черкащині зумовлений впливом західного циклону. У вихідні інтенсивність опадів та тепла збільшиться.

У суботу до нашого регіону наблизиться циклон «BIRGIT» Середземноморської серії. В його передній частині почне надходити більш інтенсивне тепло на фоні окремих дощів. Протидія цього циклону зі східним антициклоном викличе посилення вітру до небезпечних 15-18 м/с. Температура вночі 0-5º тепла, вдень 4-9º. Температурний фон 4º тепла, що більше відповідає кліматичному минулому середини осені.

УВАГА! У неділю та понеділок активний південний циклон зумовить значні дощі, посилення південного вітру до небезпечних 15-18 м/с. Температура ще підвищиться: вночі до 2-7º тепла, вдень до 6-11º.

Впродовж вихідних атмосферний тиск знизиться на 10-13 одиниць, що додасть неггативного впливу на самопочуття метеозалежних людей.

За попередніми розрахунками, після проходження південного циклону, у вівторок-середу температура знизиться до морозів, знову сніжитиме. Із небезпечних явищ з’явиться ожеледиця – шар льоду чи зледенілого снігу, що відкладається на охолодженій земній поверхні внаслідок замерзання атмосферних опадів або талої води.