Проєкт рішення міської ради «Про бюджет Черкаської міської територіальної громади на 2023 рік» схвалив виконавчий комітет.

Про це інформує пресслужба ЧМР, передає ChesnoNews.

Як пояснила директор департаменту фінансової політики Тетяна Харенко, бюджет тергромади на 2023 рік сформовано на підставі показників соціально-економічного розвитку м.Черкаси та відповідно до вимог Бюджетного кодексу України, з урахуванням Закону про Державний бюджет на 2023 рік, Податкового кодексу України та інших нормативних актів України.

«Невизначеність тривалості та наслідків бойових дій унеможливили процес пргнозування у традиційній формі. Він здійснюється в режимі реального часу в умовах високого ступеня невизначеності. Основні прогнозні показники розвитку міста на 2023 рік розраховано на підставі статистичних даних за минулі роки. Економічний і соціальний стан міста залежатиме від зміни ситуації в країні та інтенсивності наслідків воєнної агресії росії», – зазначила Тетяна Харенко.

Доходи бюджету Черкаської громади на наступний рік визначені у розмірі 4 154,4 млн грн, видатки – 4 153,4 млн грн., бюджет розвитку – 618,5 млн грн. Зважаючи на продовження воєнних дій на території нашої держави та відсутність доведеного для нашої громади обсягу міжбюджетних трансфертів в проекті бюджету передбачено 600 млн. грн резервного фонду для подальшого їх спрямування на виконання дій із усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності, забезпечення першочергових потреб населення, виконання делегованих повноважень та забезпечення безперебійного функціонування міської інфраструктури.

Основні джерела формування доходів бюджету на наступний рік – податок з доходів фізичних осіб, акцизний податок та місцеві податки. Під час розгляду питання про бюджет секретар міської ради Юрій Тренкін вніс пропозицію щодо збільшення дохідної частини бюджету, а саме – надходжень від оренди і продажу землі і майна, а також від ПДФО. На його думку, ці надходження мають бути більшими від запланованих. Ці пропозиції були враховані виконавчим комітетом.

Затвердити бюджет Черкаської міської територіальної громади на 2023 рік планують на сесії міської ради 22 грудня.