79-ту річницю визволення міста від фашистських загарбників відзначають у Черкасах 14 грудня. Пам’ятні заходи традиційно у цей день відбулися на пагорбі Слави.

Про це інформує пресслужба ЧМР, передає ChesnoNews.

До меморіального комплексу прийшли представники обласної, міської влади та громадськості, аби здійснити урочисте покладання квітів та вшанувати пам’ять солдат та офіцерів, які далекого 1943 року звільнили Черкаси від окупаційного ярма нацистів, у якому наше місто пробуло 833 дні.

Ніч із 12 на 13 листопада 1943-го року вважається початком визволення Черкас від фашистських загарбників. Саме тоді радянські війська почали переправлятися через Дніпро в районі Дахнівки, Свидівка і Сокирного. Це їм зрештою вдалося, хоч і з великими втратами.

20 листопада розпочалися бої за місто. Гітлерівці створили мережу укріплень, перетворили його в потужній вузол опору. Черкаси відігравали дуже важливу роль у всій системі оборони німецьких військ, тому звільнення міста велике стратегічнне значення. Німці оборонялися запекло, бої були кровопролитними та велись чи не за кожен будинок та вулицю.

Як зазначає «Вікіпедія», в боях за Черкаси полягло понад 6 тисяч радянських бійців, втрати серед цивільного населення склали 200 осіб. Німецькі втрати нараховували близько 9 тисяч солдат. Сотні бійців, що полягли за звільнення міста, були похоронені на пагорбі Слави у центрі міста, їхні імена викарбувані на гранітних плитах меморіалу.

«Майже 8 десятиліть вже минуло відтоді, як місто Черкаси звільнили від фашистської окупації. Проте сьогодні нащадки тих визволителів теж ведуть запеклу боротьбу із підступними окупантами, які прийшли на українську землю, цього разу, з російськими. Переконаний – як тоді ми перемогли фашистів, так переможемо і рашистів. Адже дух українських захисників та захисниць міцний, а серця – гарячі. Вірю – ми обов`язково переможемо і цих загарбників», – зазначає міський голова Анатолій Бондаренко.