Своєчасне виявлення загоряння дозволяє врятувати життя та здоров’я людей, зберегти майно, тому і застосовується пожежна сигналізація. Головна функція такої системи полягає у тому, що вона оперативно сигналізує про початок пожежі, це дозволить швидко загасити полум’я.

В склад системи пожежної сигналізації входить пульт централізованого спостереження та цілий ряд елементів, що складаються з сенсорних приладів, приладів, що обробляють дані та систем для інформування людей. В компанії Охоронний Холдінг можна замовити монтаж системи централізованого спостереження за пожежною автоматикою об’єктів. Фахівці Охоронного Холдінгу перед під’єднанням пульта пожежної сигналізації перевірять технічний стан та справність всього обладнання. Якщо вам потрібна будь-яка консультація, експерти компанії нададуть її із задоволенням.

Пожежні датчики: основні види

У разі пожежі можна зафіксувати високу температуру, спалах яскравого світла та появу диму. Саме ці фізичні явища відстежують пожежні датчики, які можна розділити на:

  • теплові (фіксують нагрівання повітря);
  • димові (фіксують поширення диму);
  • датчики полум’я (стежать за виділенням електромагнітних хвиль у всіх спектрах);
  • комбіновані (працюють за появи надлишкового тепла, диму, а також яскравого спалаху).

Датчики лише збирають дані та передають їх до приймально-контрольного приладу, який за необхідності вмикає оповіщення про тривогу.

Пожежні оповісники

За допомогою пожежних оповісників люди в будівлі дізнаються про небезпеку. Дуже важливими є світлові оповісники – на табло з’являється візуальна інформація про укриття та шляхи евакуації. Також на табло відображається інформація про увімкнення систем пожежогасіння.

Існують мовні та звукові оповісники, вони призначені для інформування відвідувачів, персоналу та людей, що знаходяться поблизу об’єкту про настання надзвичайної ситуації або про спрацювання сигналізації.

Головний пульт управління

За допомогою пульта управління оператор визначає, де саме сталося загоряння. Можна поставити сигналізацію або зняти її з охорони, змінити налаштування системи у разі потреби (не спрацює без коду доступу).

Дуже важливим є блок резервного живлення – навіть якщо зникне постійна напруга в електромережі, пожежна сигналізація продовжить працювати.