Депутати Черкаської міської ради підтримали програму компенсації з міського бюджету вартості придбаних мешканцями генераторів. Альтернативні джерела безперебійного живлення мають забезпечити теплопостачання будинків у випадку надзвичайних ситуацій, пов’язаних із плановими та аварійними відключеннями електроенергії. За отриманням компенсації містяни зможуть звертатися в департамент житлово-комунального комплексу з 1 січня 2023 року.

Про це інформує пресслужба ЧМР, передає ChesnoNews.

Докладніше механізм компенсації пояснює в.о.директора департаменту Сергій Отрешко.

За словами посадовця, Програма передбачає залучення коштів співвласників багатоквартирних житлових будинків та бюджету Черкаської міської територіальної громади для реалізації заходів із закупівлі та оснащення безперебійними джерелами живлення багатоквартирних житлових будинків, система опалення в яких конструктивно не може працювати без електроенергії. У Черкасах таких майже 100 будинків.

Згідно з положенням «Програми сприяння співвласникам багатоквартирних будинків у підготовці житлового фонду до опалювального сезону в умовах воєнного стану на 2022-2023 роки», відшкодуванню підлягає вартість безперебійних джерел живлення, що придбані після 10 жовтня 2022 року. Розмір відшкодування вартості безперебійних джерел живлення залежить від потужності електричного обладнання, необхідного для безперебійної роботи системи опалення в будинку чи групі будинків. Сума відшкодування – від 30 до 400 тисяч гривень залежно від потужності безперебійного джерела живлення.

«Для визначення мінімально необхідної потужності безперебійних джерел живлення управитель будинку чи групи будинків (це управляюча компанія, ОСББ, ЖБК тощо, тобто Учасник Програми) звертається до теплопостачальної організації, – говорить Сергій Отрешко. – Ця організація повинна провести обстеження і разом із Учасником Програми скласти акт №1 про мінімально необхідну потужність безперебійних джерел живлення, що забезпечать належну роботу системи опалення в будинку (групі будинків) в умовах відключення електроенергії».

За словами Сергія Отрешка, відшкодування вартості безперебійних джерел живлення здійснюється після перевірки представником теплопостачальної організації факту встановлення і підключення безперебійних джерел живлення. Для цього Учасник Програми після придбання та встановлення безперебійних джерел живлення запрошує представника теплопостачальної організації, який перевіряє потужність безперебійних джерел живлення, перевіряє належну роботу системи опалення в будинку (групі будинків) за умови відсутності зовнішнього електропостачання. Якщо зауваження відсутні, складається акт №2 про те, що безперебійні джерела живлення встановлено правильно і їх роботу перевірено. В цьому акті обов’язково потрібно вказати П.І.Б. спеціаліста теплопостачальної організації, який перевіряв роботу безперебійних джерел живлення та обладнання і зазначити серійні номери безперебійних джерел живлення.

Відшкодування вартості придбаних та встановлених безперебійних джерел живлення здійснює департамент житлово-комунального комплексу Черкаської міської ради в межах затверджених у місцевому бюджеті асигнувань на відповідний рік.

«Розмір відшкодування не може перевищувати фактичні витрати на придбання безперебійних джерел живлення, – наголошує в.о.директора департаменту житлово-комунального комплексу. – Якщо фактичні витрати на придбання безперебійних джерел живлення перевищують рекомендований розмір, відшкодування їх вартості здійснюється в розмірі, зазначеному в Таблиці 1. Якщо Учасник програми придбав безперебійні джерела живлення більшої потужності, ніж рекомендовано представником теплопостачальної організації, відшкодування здійснюється у розмірі, передбаченому для безперебійних джерел живлення мінімально необхідної потужності, згідно з Таблицею 1.

Потім Учасники Програми подають Головному розпоряднику коштів (департаменту житлово-комунального комплексу) заяви на відшкодування вартості безперебійних джерел живлення і акт №1 теплопостачальної організації про мінімально необхідну потужність безперебійних джерел живлення, що мають забезпечити належну роботу системи опалення в будинку (групі будинків) в умовах відключення електроенергії.

Департамент у міру подання заяв на участь у програмі та актів №1 теплопостачальної організації про мінімально необхідну потужність безперебійних джерел живлення готує проекти рішень виконавчого комітету Черкаської міської ради з переліком Учасників Програми.

Також департамент готує проекти рішень виконавчого комітету про відшкодування вартості безперебійних джерел живлення на кожен окремий будинок (групу будинків). Для цього Учасники Програми мають подати наступні документи: копії платіжних документів, що підтверджують здійснення оплати за безперебійні джерела живлення (платіжні доручення, довідки/інформація банків, тощо); копії документів, що підтверджують отримання безперебійних джерел живлення (видаткові накладні, акти приймання-передачі, тощо); акт №2 теплопостачальної організації про те, що безперебійні джерела живлення встановлено правильно і належну роботу системи опалення в будинку (групі будинків) за умови відсутності зовнішнього електропостачання перевірено. В акті №2 обов’язково вказується П.І.Б. спеціалістів теплопостачальних організацій, які перевіряли роботу безперебійних джерел живлення та обладнання, необхідних для належної роботи системи опалення в будинку (групі будинків), а також зазначається серійні номери безперебійних джерел живлення.

Департаменту житлово-комунального комплексу надається право підпису договорів з Учасниками Програми про відшкодування вартості безперебійних джерел живлення.

Фінансування Програми здійснюється за рахунок коштів бюджету Черкаської міської територіальної громади, коштів учасників Програми та інших джерел, не заборонених законодавством України.