У шелтері для внутрішніх переселенців, який був створений у Черкасах у приміщенні колишньої дитячої поліклініки по вул.Благовісній, триває процес заселення. Нині тут живуть 105 осіб, з них 37 – діти. Найближчим часом планується заселення ще 12 сімей. Усього ж тут мають розмістити більше 300 осіб.

Про це інформує пресслужба ЧМР, передає ChesnoNews.

Із умовами розміщення і проживання людей ознайомився міський голова Анатолій Бондаренко разом із заступницею Мариною Гаркавою. Вони відвідали заклад, поспілкувалися із мешканцями і передали новорічні подарунки.

Люди повідомили, що задоволені умовами, які для них створили. Тут є найнеобхідніше: в кімнатах є меблі, є душові кімнати, туалети, пральня, на кожному поверсі обладнані кухні з побутовою технікою, створені умови для людей з інвалідністю. Для дитячих розваг є ігрова кімната.

Яна Шевченко приїхала до Черкас із маленькою донечкою Софійкою. Каже, дитина дуже лякалася звуку ворожих літаків. «Нам подобається, що тут тепло, є, де поспати і помитися. Нас тут дуже гарно приймають», – розповіла Яна.

Директорка Черкаського міського центру соціальних служб Людмила Савранська зазначає, що з внутрішніми переселенцями укладають договори на проживання на 6 місяців з можливістю продовження на півроку. Наразі люди живуть тут безкоштовно. «Ми з’ясували, що для дітей, які тут проживають, є потреба створити клас для онлайн-навчання. Будемо працювати у цьому напрямку», – повідомила про найближчі перспективи пані Людмила.

Нині іде процес заселення і адаптації людей до нових умов проживання.

Олена Прохоренко з родиною приїхала із села на Харківщині. Нині там тривають бойові дії. Каже, що повертатися на батьківщину не планують – немає куди. «Я вже влаштувалася на роботу продавцем в супермаркет. Маю досвід роботи у сфері торгівлі. Коли ми приїхали у Черкаси, одразу нас розмістили в одній зі шкіл. У цьому ж шелтері набагато кращі умови. Нам усе подобається, дякуємо», – говорить пані Олена.

У цьому притулку знайшли прихисток люди з різних регіонів України: Донеччини, Луганщини, Харківщини, Запоріжжя. Передусім це житло призначене для жінок із дітьми, одиноких літніх людей, людей з інвалідністю.

Серед них і Людмила Бодріцька, яка приїхала із Донецької області з донькою Таїсією, яка має інвалідність І групи. «Ми жили неподалік Бахмута, нас вивозили військові. Спочатку ми поселилися на Городищині, але тут, у Черкасах, нам дали кращі умови для проживання. Маємо усе необхідне», – розповіли переселенки.

«Внутрішніх переселенців об’єднує те, що вони мають нелегкі долі і складний психологічний стан. Тут вони зможуть не лише проживати, а й отримувати соціальну та психологічну підтримку», – зауважує заступниця міського голови Марина Гаркава.

За словами міського голови Анатолія Бондаренка, у планах міської влади на наступний рік – облаштувати ще три таких тимчасових притулки, у яких можна буде прихистити до 900 осіб. «Наразі кожен з нас на своєму місці має робити усе можливе і неможливе для того, щоб наблизити нашу перемогу, і щоб люди, які втекли від війни, змогли повернутися у свої домівки, які вони вимушено залишили», – підкреслює Анатолій Бондаренко.