Новий підвид COVID-19 “Кракен” передається швидше, але свідчень про те, що його перебіг більш важкий чи призводить до збільшення смертності, немає.

Про це на брифінгу розповів заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

“Стосовно його особливостей, то специфічних симптомів його немає, він перебігає як звичайна коронавірусна інфекція. Але є певні його вірусологічні, імунологічні особливості. По суті, цей підвид є таким, який найбільш ефективно уходить від імунної відповіді. І він має підвищену тенденцію до швидкості передачі, тобто передається на 8% більше, аніж середньостатистичний “Омікрон”. У США, де чітко фіксуються всі лінії, він призвів до зростання захворюваності від 1% до 8% майже за три тижні. Це єдині його особливості, але зараз якихось переконливих доказів того, що він може протікати в більш важкій формі, що він є агресивним чи викликає більше показників смертності чи може викликати більший відсоток саме супутніх станів, – такої інформації немає. Але наукові дослідження тривають”, – сказав Кузін.

Він нагадав, що з 2021 року в Україні проводиться секвенування геному COVID-19, щоб виявити, які типи коронавірусу циркулюють Україною. Наразі на базі Центру громадського здоров’я вже було проведено 900 таких досліджень, і за словами Кузіна, в 2023 році буде розширено мережу проведення таких досліджень.

Загалом, як зазначив держсанлікар, нині в Україні фіксується 12 підтипів “Омікрону”.

За його словами, чим довше він буде циркулювати, тим більше підтипів вірусу буде виявлятися в Україні.

Кузін нагадав, що 23 січня дослідженням був виявлений перший випадок інфікування “Кракеном”: він був зафіксований у Сумській області у чоловіка, який не виїжджав за межі України. Держсанлікар повідомив, що зараз цей пацієнт повністю одужав, вже перебуває вдома. Наразі це перший і єдиний лабораторно підтверджений випадок “Кракену” в країні. МОЗ і надалі буде спостерігати за циркуляцією цього штаму.