Астрономи зафіксували триваюче зіткнення як мінімум трьох скупчень галактик. Щоб проаналізувати процеси цієї події, вчені використовували дані рентгенівської обсерваторії “Чандра” НАСА, XMM-Newton ЄКА (Європейського космічного агентства) і трьох радіотелескопів.

З таких зіткнень і злиттів скупчення галактик виростають в більш масивні структури. Також вони “працюють” як найбільші прискорювачі частинок у Всесвіті.

Астрономи, які вивчають Abell 2256, одне з таких надскупчень, намагалися з’ясувати, що призвело до виникнення цієї незвичайної структури. Кожен телескоп надав свій масив даних. Виявилося, що об’єкт з’явився в результаті зіткнення трьох скупчень галактик. Воно знаходиться в 780 млн світлових років від Землі.

У своєму блозі НАСА опублікувало зображення складене Abell 2256. Синім кольором виділені рентгенівські промені, які зафіксували детектори «Чандри» і XMM-Newton. Червоним кольором відзначені радіодані, отримані гігантським радіотелескопом Metrewave (GMRT, Giant Metrewave Radio Telescope), низькочастотним масивом телескопів LOFAR і дуже великим масивом Карла Г. Янского (the Karl G. Jansky Very large Array). Оптичні та інфрачервоні дані відзначені білим і блідо-жовтим кольором, дані отримані Pan-STARR.

Скупчення галактик є одними з найбільших об’єктів у Всесвіті, які містять сотні або навіть тисячі окремих об’єктів. Крім того, вони містять величезні резервуари перегрітого газу з температурою в кілька мільйонів градусів за Цельсієм. Тільки рентгенівські телескопи, такі як Chandra і XMM, можуть спостерігати його.