З кожним роком обсяги інформації, яку генерує людство, стають дедалі більшими. Вся ця інформація обробляється та зберігається у дата-центрах (від англійського слова data — дані). Ще одна їхня назва — ЦОД (центр обробки даних). Вони являють собою приміщення, що мають спеціалізовану інфраструктуру та специфічне обладнання. У них компанії розміщують свої приватні сервери, а також в дата-центрах присутнє устаткування хостинг-провайдерів, які пропонують оренду серверів та інші хостингові послуги.

Щоб зрозуміти, як функціонують центри обробки даних, потрібно спочатку визначити їхню суть. Дата-центри призначені для підтримання безперебійної роботи інфраструктури та всього обладнання, встановленого всередині приміщення.

Дата-центри можуть бути великими і займати декілька будівель, а можуть бути достатньо компактними (для розміщення вистачає одного приміщення). Існує також ще один варіант, коли в одній будівлі розміщується одночасно декілька ЦОДів, об’єднаних спільною інфраструктурою.

ЦОДи (дата-центри) призначені для виконання наступних функцій:

  • розміщення фізичних серверів у спеціально призначених для цього стійках;
  • забезпечення безперебійного живлення пристроїв електроенергією та постійного доступу до мережі Інтернет;
  • надання співробітникам дата-центру доступу до обладнання з метою його обслуговування та ремонту;
  • встановлення обмежень для несанкціонованого доступу сторонніх осіб до пристроїв;
  • забезпечення захисту від негативних зовнішніх факторів, що можуть порушити роботу обладнання;
  • підтримання оптимальної температури, при якій всі пристрої та системи можуть нормально функціонувати.

Оскільки віддалений доступ до обчислювальної техніки в дата-центрі надається через інтернет, то приміщення ЦОДів розміщують поблизу точок обміну трафіком. Для їхнього оснащення використовуються ефективні сучасні інженерні системи.

Вони є запорукою надійного та безперебійного функціонування обладнання. Крім цього, всі дата-центри обов’язково забезпечуються новітніми системами пожежогасіння, резервними джерелами енергії та багатьма іншими важливими вузлами.

Рівні надійності дата-центрів — що вони означають

Обираючи ЦОД, варто, в першу чергу, відштовхуватись від рівня важливості задач, покладених на розміщені в ньому сервери. Чим важливіші вони, тим надійніший потрібен дата-центр. Якщо йдеться про бізнес, чия робота залежить від безперебійності сайту, то навіть відключення на декілька хвилин може спричинити серйозні збитки.

Щоб визначити рівень надійності, існує система сертифікації Tier, яку розробила компанія Uptime Institute. Ця система передбачає декілька рівнів:

  • Tier IV. Наразі це сертифікація найвищого рівня. На таких об’єктах всі інженерні системи мають резерви (йдеться про основний та додатковий вузли). При цьому діє особлива система резервування за технологією 2N+1. Рівень відмовостійкості сягає рекордних 99,99%. Небезпека зупинки дата-центру та час простою в цьому випадку зведений до мінімуму.
  • Tier III. Рівень сертифікації, при якому робота ЦОД продовжується навіть у випадку виходу з ладу якоїсь із систем. Ремонт в такому випадку можна провести без зупинки всього дата-центру. Рівень відмовостійкості складає 99,98%.
  • Tier II. На об’єктах з таким рівнем сертифікації використовується схема резервування за стандартом N+1. Всі системи мають резерв. Але у випадку необхідності ремонтних робіт доводиться зупиняти роботу всіх систем. Однією з особливих вимог для таких ЦОДів є наявність подвійної підлоги. Відмовостійкість зберігається на рівні 99,75 %.
  • Tier I. Це базовий рівень сертифікації. В такому ЦОДі діє система резервування за стандартом N+0. На таких об’єктах часто відсутні дублюючі системи. Відмовостійкість (максимальний рівень доступності дата-центру) складає 99, 671%.

Джерела резервного живлення та електропостачання

Електрика є основним джерелом, що забезпечує функціонування ЦОД. Від неї залежить стабільність роботи всіх пристроїв, розміщених в приміщенні.

Тому ЦОДи підключаються до електромережі одразу через декілька автономних каналів. Крім цього, в дата-центрах встановлюється дизельний генератор (або навіть декілька), а також системи, що забезпечують безперебійне живлення. Такі системи особливо важливі зараз для роботи українських дата-центрів в умовах блекаутів — завдяки резервному живленню вони продовжуть надавати стабільні послуги, незважаючи на тривалу відсутність електрики.

Системи для кондиціонування

В приміщеннях обов’язково монтують кліматичні системи, які підтримують оптимальну температуру. Їхня наявність не випадкова, оскільки тут розміщуютьсяя обчислювальні системи, що споживають велику кількість енергії та виділяють багато тепла. А перегрів в таких залах неприпустимий. Зазвичай для охолодження використовується професійний прецизійний кондиціонер. Додатково можуть встановлюватись інші системи (наприклад, фрікулінг).

Безпека

В дата-центрі створюються всі умови для забезпечення конфіденційності даних та захисту від сторонніх осіб. Для цієї цілі встановлюється декілька систем:

  • протипожежна;
  • сигналізація;
  • відеоспостереження;
  • системи контролю доступу.

Крім цього, в ЦОДі діє подвійна аутентифікація та завжди знаходиться охорона.

Для чого потрібен дата-центр

Такі об’єкти є оптимальним рішенням для розміщення спеціалізованого обладнання та серверів, потрібних для роботи компанії. Вигода в тому, що власнику не потрібно самостійно будувати для них будівлі, а лише розмістити в серверному приміщенні ЦОДу. Крім цього, зберігання цінної інформації в дата-центрах забезпечує зменшення загальних витрат на експлуатацію IT-ресурсів.