З урахуванням зростання політичної напруженості не дивно, що вчені деяких країн замислюються про наслідки ядерного конфлікту. Цього разу пара новозеландських дослідників вирішила оцінити наслідки різкого зниження рівня сонячної освітленості для сільськогосподарського виробництва у 38 острівних державах у всьому світі.

Результати їх аналізу опубліковані в журналі Risk Analysis, передає ChesnoNews.

Згідно з висновками вчених, лише чотири острівні держави зможуть забезпечити себе продуктами харчування в умовах зниженого освітлення та прохолоднішого клімату: Ісландія, Нова Зеландія, Вануату та Соломонові Острови. Їхні результати щодо Нової Зеландії здебільшого повторюють висновки 1980-х років, хоча з того часу стійкість країни знизилася через збільшену залежність від імпортного палива та цифрової інфраструктури.

У разі ядерної війни розвинене сільське господарство забезпечить населення Нової Зеландії продуктами харчування, але неможливість виробництва палива та запчастин для техніки у разі припинення імпорту швидко зупинить роботу найбільших господарств. Висновки дослідників мають вплинути на З стратегію національної безпеки Нової Зеландії, яка буде випущена цього року.

Загалом результати вчених підтверджують хитке становище, в якому опиняться всі країни у разі глобальної катастрофи — чи то вона антропогенного, чи будь-якого іншого походження. Незважаючи на те, що Нова Зеландія має шансів вистояти більше, до повного самозабезпечення — якщо воно взагалі можливе — їй ще дуже далеко.

Варто зазначити, що якщо хтось все ж таки застосує ядерну зброю, ядерна зима вкрай малоймовірна. Однак сонячне освітлення може знизитися і з інших причин, таких як масові виверження вулканічних або зіткнення Землі з великим астероїдом. Щоправда, у такому разі припущення про те, що основний удар припаде на Північну півкулю, стає невірним, адже астероїду байдуже, куди вдарити.