З 24 лютого 2022 року, з початком повномасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну, організація належного документування та розслідування злочинів країни-агресора, кримінальних правопорушень, які посягають на національну безпеку та територіальну цілісність нашої держави, а також інших правопорушень, пов’язаних з війною, стало основним пріоритетом органів прокуратури Черкаської області.

Про це інформує пресслужба Черкаської обласної прокуратури, передає ChesnoNews.

Упродовж року війни прокурорами обласної прокуратури забезпечено процесуальне керівництво у понад 300 кримінальних провадженнях, пов’язаних із військовою агресією, у тому числі місцем вчинення злочину яких є територія, на якій ведуться або велись активні бойові дії (Луганська, Донецька, Херсонська та Харківська області), які розслідувалися слідчими органів безпеки.

За результатами досудового розслідування 60 кримінальних проваджень скеровано до суду з обвинувальним актом, 1 – з клопотанням про застосування примусових заходів медичного характеру.

З вказаної кількості скерованих до суду обвинувальних актів: 38 – за фактами глорифікації ворога та підтримки дій і рішень РФ проти України (ст. 436-2 КК України); 5 – за фактами участі громадян України в терористичних організаціях «Донецька / Луганська народні республіки», 12 – проти основ національної безпеки, з яких 4 – за фактами державної зради за ст. 111 КК України та 2 – стосовно «ворожих навідників»; 1 – за фактом образи честі та гідності військовослужбовця за ст. 435-1 КК України.

Судами розглянуто 36 кримінальних проваджень, які пов’язані з військовою агресією РФ проти України, з винесенням 35 обвинувальних вироків та 1 ухвали про застосування примусових заходів медичного характеру.

Завдяки злагодженим діям прокурорів обласної прокуратури та підрозділів УСБУ в Черкаській області у 2022 році викрито 5 громадян України, причетних до вчинення державної зради (ст. 111 КК України).

За результатами розслідування кримінальних проваджень за ст. 111 КК України до суду скеровано з обвинувальним актом 4 кримінальні провадження та 1 – з клопотанням про застосування примусових заходів медичного характеру.

Також 1 громадянина України за підозрою у державній зраді затримано у січні цього року.

Зокрема, 08.01.2023 затримано жителя м. Черкаси, який працював ерготерапевтом у реабілітаційному відділенні Черкаської обласної лікарні, за підозрою у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 111 КК України (передавав представнику фсб рф дані щодо розташування блокпостів,  критичної інфраструктури  та військових об’єктів на території м. Черкаси та області).

Стосовно 3 осіб, яких прокурори звинувачували у державній зраді, постановлено обвинувальні вироки – 10 та 12 років позбавлення волі. Ще 1 особі судом призначено примусові заходи медичного характеру у вигляді примусового поміщення до психіатричного закладу.

За час повномасштабної агресії РФ проти України за процесуального керівництва прокурорів обласної прокуратури затримано 3 громадян України, причетних до координації ворожих обстрілів на території Харківської та Донецької областей.

Стосовно 2 з них обвинувальні акти скеровано до суду. Ще стосовно одного «ворожого навідника» обвинувальний акт буде передано до суду у кінці лютого – на початку березня 2023 року.

Наразі вже одного «ворожого навідника» судом засуджено до 12 років 6 місяців позбавлення волі з конфіскацією майна та з позбавленням права обіймати посади в державних органах та органах місцевого самоврядування протягом 15 років, за передачу інформації ворогу про місця розташування підрозділів ЗСУ, у тому числі РСЗО «HIMARS», та об’єктів критичної інфраструктури у  м. Селидове Донецької області.

Крім того, у серпні 2022 року викрито помічника народного депутата України та депутата Черкаської міської ради, який виправдовував злочинну агресію РФ.

За публічного обвинувачення прокурорів обласної прокуратури засуджено до 5 років позбавлення волі за ч. ч. 2, 3 ст. 436-2 КК України переселенця з м. Сєвєродонецьк Луганської області, який висловлював твердження, що полягали у виправдовуванні, визнанні правомірною, запереченні збройної агресії Російської Федерації проти України, розпочатої у 2014 році. Указаний громадянин України відповідно до зібраних доказів мав намір долучитися до підрозділу так званих «Кадирівців» та брати участь у російській військовій агресії проти України

За результатами проведення спеціального судового провадження до реальної міри покаранння у вигляді позбавлення волі 15, 13 та 12 років засуджено 12 бойовиків терористичних організації «ДНР» та «ЛНР».

У 4 кримінальних провадженнях за фактами злочинів, учинених суб’єктами підприємницької діяльності, які прямо чи опосередковано пов’язані з РФ (ч. 3 ст. 110-2 КК України), за клопотанням прокурорів накладено арешт на корпоративні права та нерухоме майно резидентів РФ, які мають бізнес на території Черкаської області.

Загальна вартість майна, на яке накладено арешт, становить майже 17 млн грн.

Роботу слідчих територіального підрозділу Державного бюро розслідувань також переорієнтовано на викриття та досудове розслідування кримінальних проваджень, пов’язаних з війною,

Так, за наслідками досудового розслідування, яке здійснювалося слідчим Четвертого слідчого відділу (з дислокацією у м. Черкасах) Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Києві, до суду скеровано обвинувальний акт стосовно колишнього заступника начальника відділу моніторингу та аналітичного забезпечення Управління патрульної поліції в Херсонській області Департаменту патрульної поліції Національної поліції України за ч. 7 ст. 111-1 КК України, який,  будучи обізнаним про факт ведення російською федерацією агресивної війни проти України, добровільно погодився на пропозицію обійняти посаду у незаконному правоохоронному органі, так званому «главное управление министерства внутрених дел Херсонской области».

Окрім того, до суду скеровано обвинувальний акт стосовно колишнього заступника начальника з інтендантського та комунально-побутового забезпечення – начальника відділу інтендантського та господарського забезпечення державної установи «Голопристанська виправна колонія (№ 7)» за ч. 7 ст. 111-1 КК України, який добровільно погодився обійняти посаду виконувача обов’язків начальника установи у незаконному правоохоронному органі, так званій «голопристанской исправительной колонии управления исполнений наказаний по Херсонской области».

У 2 кримінальних провадженнях за підозрою колишніх працівників ГУНП в Херсонській області за фактом зайняття ними посад у незаконно створених правоохоронних органах (ч. 7 ст. 111-1 КК України) судом надано дозвіл на здійснення спеціального досудового розслідування.

Водночас органами поліції проводилися заходи з відпрацювання осіб, які можуть бути причетними до вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ст. ст. 1111 («Колабораційна діяльність») та 4362 («Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників») КК України.

За результатами вжитих заходів до суду скеровано 10 обвинувальних актів про злочини вказаної категорії (5 – за ст. 111-1, 5 – за ст. 4362 КК України).

На сьогодні стосовно 9 осіб ухвалені обвинувальні вироки.

За рік повномасштабної війни органами Національної поліції в Черкаській області зареєстровано 1056 кримінальних проваджень про злочини, пов’язані зі збройною агресією Російської Федерації, за ст. ст. 110 («Посягання на територіальну цілісність і недоторканність України»), 438 («Порушення законів та звичаїв війни») КК України, переважна більшість з яких скеровані за підслідністю до органів безпеки відповідних областей.

Проводилася робота щодо вжиття заходів до звернення застави в кримінальних провадженнях у дохід Збройних Сил України, а також ініціювання зняття арешту з майна та його передачу на потреби армії.

Так, за результатами спільної роботи слідчих поліції, прокурорів та суддів області реально перераховано до Збройних Сил України понад 4,5 млн грн коштів у вигляді заставиЗнято арешт та передано на потреби армії 16 автомобілів та військову амуніцію, вартістю 2 млн грн.

Спільна робота органів прокуратури та інших правоохоронних органів області триває.