17 березня 2023 року у Черкасах відбулася спроба зухвалого рейдерського захоплення агропромислового підприємства. Метою рейдерів став ласий шматок агробізнесу в Золотоніському районі — ТОВ «Красногірський олійний завод» у селі Антипівка.

Процвітаючий бізнес було введено в експлуатацію у 2011 році. Підприємство займає територію 3.1 га землі та включає елеватор з приймання, сушіння, очищення та зберігання олійної сировини на 30 тис. тон, цех з переробки з річною потужністю 11 тис. тон олії.

Національна поліція за участю Обласної військової адміністрації відразу втрутилися в ситуацію — рейдерів зупинили, було порушено кримінальну справу за фактом підробки документів про «нових власників». Того ж дня, 17 березня, було подано клопотання до суду про арешт майнового комплексу олійного заводу, про заборону вчиняти реєстраційні дії щодо розпорядження активами, зміни керівництва, внесення змін до установчих документів, щоб забезпечити збереження майна.

Здавалося б, звичайна для аграрного сектору України справа — спроба незаконного захоплення готового процвітаючого бізнесу з використанням підставних «господарів» та «керівників» із типовою участю бандитського виду «рішал».

Але скандал у Золотоніському районі вийшов за межі регіону «завдяки» участі у ньому народного депутата, «слуги народу» Віталія Войцехівського. Він порушив цю тему з трибуни парламенту, звинувативши у причетності до рейдерського захоплення голову Черкаської ОВА Ігоря Табурця. У цей же час розгорнулася масштабна кампанія з очорніння «губернатора» (як називає за великоросійською традицією Табурця народний обранець), до якої був залучений місцевий блогер Василь Крутчак. У соціальних мережах він опублікував кілька постів із прямими звинуваченнями на адресу голови Черкаської ОВА. Щоправда, доказів блогер жодних не надав.

Сам Табурець назвав ситуацію на агропідприємстві «надзвичайною подією», а також повідомив, що розслідування перебуває на його особистому контролі. «Правоохоронні органи правильно та своєчасно відреагували на всі питання. Ми перебуваємо у постійній комунікації з ГУ Національної поліції області та Черкаською обласною прокуратурою», — зазначив він на брифінгу.

Також, як повідомлялося, Табурець зустрівся з директоркою маслозаводу в Антипівці Ольгою Полозовою. Вона спростувала поширену народним обранцем Войцехівським та його «помічниками» інформацію про причетність голови обласної військової адміністрації до спроб захоплення масляного заводу.

Жінка заявила, що адміністрація та її голова навпаки, всіляко підтримують її та роблять усе для того, щоб розібратися в ситуації й покарати причетних. Полозова має здогади, хто ж це. “Забігати вперед не буду, тим більше, що зараз збираються докази, і це вже буде не просто зі слів, а з документами”, – додала вона.

Дивно те, що народний депутат Войцехівський виступаючи з високої трибуни ВР замість того, щоб звернутися до міністра юстиції з проханням комісійно скасувати незаконну рейдерську реєстрацію, натомість він звернувся до Президента з пропозицією звільнити голову адміністрації Табурця, який у цей час концентрував свої адміністративні зусилля щодо запобігання економічних наслідків для області та законних власників бізнесу.

Тож кому ж вигідний цей скандал? Хто справді причетний до рейдерської атаки?

У цьому скандалі, очевидно, проглядається зацікавлена особа: це «слуга народу» Войцехівський, який поставив за мету облити брудом і прибрати з посади призначеного президентом України голову Черкаської ОВА Табурця. Аграрне рейдерство із відтінком політичного кілерства — такі асоціації викликає ситуація з олійним заводом в Антипівці.

Звичайно, розібратися із ситуацією та назвати винних мають поліція, прокуратура та суд. Але нездоровий інтерес скандального парламентаря до рейдерства натякає на певний інтерес Войцехівського…