23 березня 2023 року кафедра філософських і політичних наук Черкаського державного технологічного університету вдев’яте об’єднала однодумців із різних куточків країни, людей, яких захоплює філософська думка, на Всеукраїнській науково-теоретичній конференції «Соціальні та гуманітарні технології: філософсько-освітній аспект».

Про це інформує пресслужба навчального закладу, передає ChesnoNews.

– Наразі в Черкаському державному технологічному університеті проходять Дні науки, особливістю яких є залучення молоді до наукових процесів, які є складовими перспективного розвитку нашої держави. Безумовно, філософи знаються на цьому найкраще, адже розвиток філософської думки має певний вплив і на розвиток науки. Вітаю всіх зі святом науки, бажаю плідної роботи, обміну досвідом та ідеями, цікавих дискусій, ефективних напрацювань, – зазначив у вітальному слові доктор філософських наук, професор, в.о. ректора ЧДТУ Олег Григор.

ІХ науково-теоретична конференція відбувалася у змішаному очно-дистанційному форматі, а завдяки сучасним технологіям свято науки панувало і безпосередньо в конференцзалі Черкаського державного технологічного університету, й у віртуальному просторі.

– Цьогоріч конференція демонструє певні кількісні рекорди: 20 закладів вищої освіти з усіх регіонів України – від Сходу до Заходу, від Півночі до Півдня долучилися до події; надіслано 51 тез доповідей учасників заходу, 65 науково-педагогічних працівників доєдналися у якості учасників – це свідчить про динаміку розвитку конференції. Хочеться наголосити, що проблематика нинішніх досліджень різна, але домінуючою темою сьогодні є війна в Україні. Феномен війни потребує осмислення, аби ми навчилися з цим жити та не допустити цього знову, – зауважила у вступній промові докторка філософських наук, професорка, завідувачка кафедри філософських і політичних наук ЧДТУ Анжела Бойко.

Член-кореспондент НАН України, доктор філософських наук, професор, провідний науковий співробітник Інституту філософії імені Григорія Сковороди НАНУ, Президент Міжнародної асоціації філософського мистецтва Назіп Хамітов поклав початок пленарному засіданню доповіддю на тему «Перспективи філософії в Україні: виміри війни та миру», у якій, зокрема, зазначив, що головним критерієм перемоги є збереження і розвиток цивілізаційної суб’єктності України. Виступ Назіпа Хамідова спонукав до низки запитань та філософської дискусії, власне, як і виступи наступних учасників пленарного засідання.

Своєю чергою професор кафедри соціології Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, радник Президії НАПН України Сергій Курбатов запропонував до уваги тему «Місце у місті: університет у контексті урбаністичної європейської цивілізації», у якій проаналізував місце університету у європейській історії, культурі – у контексті розвитку євроцивілізації, заохотивши до обговорення ролі університету на сучасному етапі, в умовах складних викликів.

Упродовж пленарного засідання кандидат педагогічних наук, доцент кафедри психології, політології та соціокультурних технологій Сумського державного університету Олег Туляков зосередився на доцільності впровадження терміну «життєва стратегія» у сучасні освітні парадигми; доктор філософських наук, професор, професор кафедри філософії Національного університету «Одеська юридична академія» Олександр Єременко порушив тему демократичних прав і свобод як самодостатньої цінності; кандидатка філософських наук, доцентка, завідувачка кафедри філософії і суспільних наук НУ «Чернігівська політехніка» Наталія Шакун приділила увагу трансформації освітніх практик в добу штучного інтелекту; докторка філософських наук, професорка кафедри теоретико-правових дисциплін Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого Світлана Куцепал виокремила питання інформаційної гігієни як засобу спротиву ІПСО.

Промовці та слухачі ІХ Всеукраїнської науково-теоретичної конференції «Соціальні та гуманітарні технології: філософсько-освітній аспект» вкотре прониклися силою та багатогранністю філософської думки, раціональних міркувань, любов’ю до мудрості, пошуком істин у фахових дискусіях, обміном ідеями та міркуваннями.