Космос давно перестав бути лише об’єктом наукових досліджень. Великі держави та їхні космічні агентства запускають військові супутники та випробовують протисупутникову зброю, готуючись до імовірного протистояння на орбіті. Це несе певні загрози.

Про це розповідають в IHI Corporation, передає ChesnoNews.

Сьогодні на орбіті знаходяться тисячі активних супутників. Людство знаходиться в залежності від цих апаратів, а тому їхня кількість буде тільки зростати, як і напруженість між їхніми власниками. Особливо тому, що деякі з цих пристроїв часом здійснюють вкрай підозрілі маневри. Тому світові регулятори задумались над додатковим важелем стримування та спостереження.

Корпорації IHI (Японія) та Northrop Grumman (США) підписали меморандум щодо співпраці та спільної роботи над створенням малих високоманеврених супутників для виконання таких місій, як розвідка космічного простору.

IHI вже понад 10 років використовує власні потужності для надання послуг з розвідки космічної обстановки для безпечної експлуатації супутників. Співпраця дозволить їй розширити свою діяльність завдяки новим апаратам Northrop Grumman, яка працює в галузі аерокосмічних і оборонних технологій і має багаторічний досвід постачання наземної та космічної продукції для моніторингу космічного середовища та допомоги у виявленні, ідентифікації та визначенні характеристик космічних об’єктів.

“Останнім часом ми спостерігаємо посилення військової розвідки з боку інших країн, що стає загрозою національній безпеці. Ми повинні визначати підозрілі супутники, щоб зрозуміти цю загрозу”, – каже Фуміхару Намікі, один з керівників IHI.

Цей союз Японії та США, безумовно, в першу чергу стосуватиметься національної безпеки цих країн, однак буде поширюватись і на глобальний космічний простір.

Яких-небудь деталей про самі супутники поки немає – найімовірніше, їх ще навіть не починали розробляти.