200 старшокласників черкаських шкіл реалізують міський проєкт «Модель ООН. Черкаси-2023». Вони пробують себе у ролі дипломатів та представників Організації Об’єднаних Націй та напрацьовують ідеї повоєнної відбудови міжнародного ладу і реформування системи міжнародних інституцій.

Про це інформує пресслужба ЧМР, передає ChesnoNews.

Міський проєкт «Модель ООН. Черкаси-2023» – це освітня рольова гра, де імітується засідання різних органів системи ООН. Учні-делегати шкіл міста виступають в ролі дипломатів, відтворюють роботу Організації з дотриманням реальних правил процедури. Вони представляють різні країни і беруть участь в обговоренні поточних питань, які стоять на порядку денному в ООН.

Упродовж 8 років такий захід ініціює Міська учнівська міжпарламентська асамблея, щоразу обираючи глобальну актуальну тему: пандемія COVID-19, мир і рівність на здоровій планеті тощо. Цьогоріч темою обрали повоєнну відбудову міжнародного ладу та реформування системи міжнародних інституцій.

Від імені Черкаського міського голови Анатолія Бондаренка учасників проекту привітала заступниця голови Анастасія Чубіна. «Цей захід надзвичайно актуальний зараз, оскільки Україна проживає важкі, але історичні часи. Та саме ці часи породжують нових сильних людей, нові цінності для нашого народу, підходи до формування держави, яку піднімати і розбудовувати маєте саме ви: молоді, перспективні, амбітні, – звернулася до учнів Анастасія Сергіївна. – Надзвичайно цінно, що ідея заходу належить вам, молоді, яка в такий час ви тримає ініціативу, прагне змін і вдосконалення. Думаю, що всі декларативні засади, які ви напрацюєте за ці дні (куди треба рухатися країнам світу, які завдання вирішити, аби повернути в Україну мир і як її відбудувати) – все втілиться в життя. Ви вмотивовані і позитивні. А це означає, що у нас є шанс на гарне і перспективне майбутнє».

Дипломатичні обговорення міського проєкту «Модель ООН. Черкаси-2023» вже 8 років поспіль відбувають на базі Черкаської спеціалізованої школи №3.

«Приємно, що проект набирає масштабів і нас підтримує міська влада, – відзначив директор Черкаської спеціалізованої школи №3 Валерій Завіновський. – Щотижня відбувалися засідання учнів з Міжпарламентської асамблеї, вони ретельно готували доповіді, тренувалися. Цього року ми працюємо у 2 етапи, до роботи долучилися майже всі школи міста. Це важливо – дати можливість учням відчути себе, адже рольова гра є новим досвідом, можливістю спробувати себе в нових нестандартних ситуаціях, відчути себе дипломатами та успішними людьми».

Під час роботи у секціях школярі моделювали ситуацію, що рф визнана країною-терористом на рівні Генасамблеї ООН і виключена з організації. Діти пропонували свої варіанти роботи комітетів цієї міжнародної інституції, аби домогтися оновленого світоустрою, стійкого до глобальних викликів. Складали резолюції та виступи послів країн-учасниць тощо.

«Сьогодні 200 черкаських школярів – це ядро поки що учнівської моделі ООН. А вже завтра ми можемо стати ядром для державотворчих сил України. Це наше майбутнє, – переконана Єлизавета Кулик, учасниця і співголова прес-центру проекту. – І ці позитивні емоції, які ми отримали впродовж реалізації проєкту, навчики тім-білдінгу, покращення критичного мислення, стресостійкості, ораторського мистецтва – все це потрібно нам, активній та свідомій молоді зараз. Адже сильному місту потрібна сильна молодь».

Завершенням проекту буде дипломатичний бал, який пройде у Черкаському обласному художньому музеї. Учасники виконають танці народів світу, прозвучить власна поезія молодих авторів, інструментальні й вокальні номери. Після завершення балу старшокласники отримують грамоти та подяки за участь у проекті «Модель ООН».