Компанія Lockheed Martin має намір побудувати та запустити у космос сузір’я невеликих місячних супутників. Це забезпечить безперебійний зв’язок із Землею та покращить навігацію на Місяці.

Проєкт має назву Parsec, і ним займається нова орієнтована на Місяць комерційна дочірня компанія Lockheed Martin – Crescent Space. Мета створення мережі Parsec полягає в тому, щоб розв’язати проблему забезпечення надійного зв’язку із майбутньою постійною базою на Місяці за допомогою нової комунікаційної мережі.

Lockheed Martin будує низку малих супутників для мережі Parsec, використовуючи свою платформу SmallSat, що має назву Curio. Вони працюватимуть за допомогою програмного забезпечення SmartSat, а керувати ними буде програмне забезпечення для планування місій COMPASS/Horizon.

Супутники виконуватимуть функцію орбітальної ретрансляційної мережі. Це забезпечуватиме повне покриття поверхні Місяця та безперебійне з’єднання із Землею. Додаткова перевага мережі полягає в тому, що вона одночасно виконуватиме функцію точної системи позиціювання на Місяці. Як наслідок з її допомогою можна буде точно визначити місцеперебування кожного об’єкта на його поверхні.

Компанія Lockheed Martin має намір запустити перші супутники Parsec і, відповідно, ввести в експлуатацію мережу у 2025-ому році. Після цього нею володітиме та керуватиме Crescent Space. В майбутньому система Parsec може включати до 230 станцій на місячній поверхні, здатних спілкуватися одна з одною, супутниками на місячній орбіті та станціями на Землі.