Зірка TOI-4603 розташована в 730 світлових роках від Сонця. На близькій орбіті біля неї виявлена планета, яка здійснює повний річний оборот за 7,25 доби. Її радіус всього на чотири відсотки більше, ніж у нашого Юпітера, проте маса вище в 12,9 раза. Таким чином, щільність TOI-4603b досягає 14,1 грама на кубічний сантиметр — майже втричі більше середньої щільності Землі і більше, ніж у чистого свинцю (11,3 грама на кубічний сантиметр).

Про це повідомляється в новій статті, яка прийнята до публікації в журналі Astronomy & Astrophysics Letters, передає ChesnoNews.

Відкриття зробила міжнародна команда астрономів з Європи та Індії. Вчені використовували дані космічного телескопа TESS, який веде пошук екзопланет транзитним методом, за періодичної зміни світності зірок під час проходження планет на їх тлі.

«Це одна з найбільш масивних і щільних гігантських планет, відомих на сьогодні», — пишуть Аканкша Ханделваль (Akanksha Khandelwal) і її співавтори.

Як пророкує теорія, якщо небесне тіло досягає маси близько 85 юпітерів, температура і тиск в його надрах стають настільки великі, що запускають термоядерні реакції водню. Так виникають зірки. Однак верхня межа маси для справжніх планет — 10-13 юпітерів. Проміжне положення між ними і зірками займають коричневі карлики. На термоядерний синтез за участю звичайного водню вони нездатні, але в них протікають аналогічні реакції з дейтерієм, більш повільні і вимагають менших температур і тиску.

Вважається, що і зірки, і коричневі карлики утворюються схожим чином — в результаті колапсу великих хмар газу і пилу. Планети формуються із залишків цієї речовини, що не увійшла до складу основного тіла. Тому хоча коричневі карлики виявляються на орбітах біля зірок, як правило, знаходяться вони на достатньому видаленні, опинившись там внаслідок гравітаційного захоплення.

Так що TOI-4603b, яка знаходиться настільки близько до своєї зірки, а по масі — на самому кордоні між планетами і коричневими карликами, здається особливо цікавою знахідкою. У тій же зірки є як мінімум ще один компаньйон, вже повноцінний коричневий карлик. Можливо, саме під його впливом TOI-4603b мігрувала так близько до неї. На це вказує і витягнута, еліптична, форма її орбіти.