Іще до початку повномасштабної війни були свідчення про те, що так звана УПЦ МП — антиукраїнський релігійний інститут, що вкорінює ідеї «руского міра» в Україні. Нещодавнє їхнє рішення позбутися всіх згадок про Московський патріархат у своїй назві й статуті — не гарантує розірвання зв’язків із російською церквою. Водночас будь-яка релігійна громада в Україні може остаточно позбутися цих зв’язків, перейшовши до Православної Церкви України.

Несподіваний жест так званої Української Православної Церкви Московського Патріархату (УПЦ МП) — бажання стати незалежною від Москви церквою, наразі виглядає неоднозначним. Річ у тім, що Синод УПЦ МП 27 травня лише ухвалив рішення змінити свій статут, прибравши з нього будь-які згадки про Московський патріархат. Тобто замість засудити позицію предстоятеля РПЦ патріарха Кирила, який відкрито підтримує війну в Україні, УПЦ МП обмежилися тільки косметичними правками. Деякі експерти стверджують, що такий хід може ще й сповільнити процес переходу релігійних громад до Православної Церкви України (ПЦУ). Адже виникає логічне запитання: навіщо змінювати одну українську церкву на іншу, якщо в ній уже немає московського сліду? Але, як нині люблять казати росіяни: «Нє всьо так адназначьна», бо ані зміна назви, ані редагування статуту принципово не змінюють суті т. зв. УПЦ МП. Це значить, що ризик російського пропагандистського впливу через них залишається так само високим.

За законом України, кожна релігійна громада може самостійно вирішувати, під чиєю юрисдикцією перебувати. Для вірян, які хочуть розірвати будь-які стосунки з т. зв. УПЦ МП, Священний Синод Православної Церкви України пропонує спрощену процедуру прийняття, ухвалену 21 березня 2022 року. І поки у Верховній Раді ще не розглянули законопроєкт про заборону так званого Московського патріархату, все більше релігійних громад добровільно приєднується до ПЦУ. Станом на 5 червня більше 980 із понад 12 тис. громад УПЦ МП змінили юрисдикцію.

Розповідаємо, як це зробити, спираючись на інформацію від пресслужби ПЦУ.

Алгоритм переходу

1) Опитати свою релігійну громаду про бажання бути частиною ПЦУ.
2) Провести загальні збори релігійної громади для спільного рішення про зміну статуту (положення) громади.
3) Внести зміни у статут та зареєструвати їх у порядку, встановленому статтею 14 Закону України «Про свободу совісті та релігійних організацій».

Навіть якщо священник вашої релігійної громади з якихось причин проти переходу в ПЦУ, ви можете зробити це без нього. Головне, щоб рішення підтримали більшість прихожан. Ті ж, хто незгодні, можуть зареєструвати нову релігійну громаду.

Крок 1. Зафіксувати бажання громади приєднатися до ПЦУ

1) Сформуйте з членів релігійної громади ініціативну групу, яка координуватиме весь процес.

2) Складіть реєстр членів релігійної громади.

Для формування реєстру запросіть учасників релігійної спільноти прийти у будь-яке визначене місце у визначений час із паспортом.

Важливо: рішення про перехід до ПЦУ буде дійсним тільки якщо збереться кворум — дві третини голосів від загальної кількості людей у релігійній громаді. Тому подбайте про те, щоб про формування реєстру дізналися всі члени громади. Інформувати їх можете в будь-який зручний для вас спосіб (соцмережі, місцева преса, вебсайт парафії).

3) Організуйте загальні збори релігійної громади. Перед їх початком обов’язково зареєструйте присутніх учасників: попросіть їх підписатися в загальному реєстрі релігійної громади, який створювали до цього.

Порада: заборони проводити збори онлайн немає, але краще робити їх офлайн, бо потрібно зібрати підписи всіх учасників.

4) Оберіть голову зборів, секретаря та лічильну комісію.

5) Затвердіть реєстр членів релігійної громади.

6) На порядок денний винесіть такі питання:

— про зміну підлеглості релігійної громади у канонічних та організаційних питаннях;

— про зміну найменування релігійної громади;

— про прийняття статуту релігійної громади у новій редакції;

— про уповноваження окремої особи на державну реєстрацію змін до відомостей, що містяться в єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, а також на реєстрацію статуту в новій редакції;

— про уповноваження на підписання протоколу парафіяльних зборів та статуту релігійної громади у новій редакції;

— про обрання складу парафіяльної ради та складу ревізійної комісії релігійної громади.

7) Завірте протокол загальних зборів і оновлений статут підписами обраного голови або секретаря.

Обидва документи треба затверджувати у трьох екземплярах (або в одному екземплярі та двох нотаріально завірених копіях).

8) Рішення про зміну підлеглості та внесення змін до статуту завірте підписами всіх членів релігійної громади, які підтримали рішення про перехід до ПЦУ.

Важливо: справжність підписів осіб треба завірити на нотаріальному бланку.

Шаблони необхідних документів ПЦУ вже підготувала.

Крок 2. Змінити статут

До органів, що займаються управлінням у сфері культури та релігії на вашій території (це може бути обласна державна адміністрація, Київська або Севастопольська міськради) подайте такі документи:

— заяву з підписом керівника або уповноваженого представника релігійної громади;

— статут релігійної громади у новій редакції;

— нотаріально завірену копію протоколу (або витяг з протоколу) загальних зборів релігійної громади про внесення змін і доповнень до статуту релігійної громади.

Важливо: у протоколі має бути список учасників загальних зборів;

— оригінал чи нотаріально завірена копія старого статуту, до якого треба внести зміни, з відміткою про державну реєстрацію, а також оригінал свідоцтва, якщо його видавав орган реєстрації.

Важливо: якщо статут втрачено або до нього немає доступу, уповноважена особа, обрана на загальних зборах, має звернутися до відповідальної держадміністрації із заявою про видачу копії статуту. Може бути таке, що громада взагалі не була внесена до Реєстру юридичних осіб — у статті 8 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» йдеться про те, що «повідомлення державних органів про утворення релігійної громади не є обов’язковим». Тоді для зміни юрисдикції доведеться зареєструвати статут з нуля.

Крок 3. Зареєструвати зміни статуту в Єдиному державному реєстрі

Щоб зареєструвати зміни до відомостей про релігійну громаду, подайте такі документи до обласної або міської держадміністрацій:

— заяву про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі (Форма 2) відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців». Така заява підписується особою, уповноваженою загальними зборами на здійснення державної реєстрації;

— нотаріально завірений протокол загальних зборів релігійної громади (на нотаріальному бланку);

— новий статут релігійної громади (уже після реєстрації держадміністрацією);

— квитанцію про сплату адміністративного збору.

Що зміниться з переходом до ПЦУ?

Православна Церква України (ПЦУ) — автокефальна, помісна церква, визнана державою та іншими християнськими церквами світу, на відміну від т. зв. УПЦ МП.

1) Звільнення від російського впливу РПЦ, що століттями лобіювала шовіністичні інтереси Росії.

2) Мова богослужінь може бути українською (але за бажання громада може залишити старослов’янську).

3) Якщо громада перейшла без священника, їй призначать нового з ПЦУ.