Круглий стіл «Невиконання батьківських обов’язків як підстава позбавлення батьківських прав» відбувся у Черкасах. Під час обговорення проблеми учасники радилися, як в нинішніх умовах забезпечити дотримання прав дітей та виконання батьками своїх обов’язків.

Про це інформує пресслужба ЧМР, передає ChesnoNews.

Ініціаторами круглого столу з цієї теми стала Громадська організація «PREVENT», яка головним завданням вбачає створення дієвого механізму протидії домашньому насильству. Участь у заході взяли представники органів місцевого самоврядування, судової влади, правоохоронці, служби у справах дітей. Круглий стіл є пілотним проектом цієї організації. Його реалізацію почали саме з Черкас, де, на думку організаторів, проводиться належна робота в цьому напрямку.

«Символічно, що цей діалог відбувається в Черкасах – місті, що здавна було форпостом демократичних традицій на східних теренах Європи, – сказав Черкаський міський голова Анатолій Бондаренко під час круглого столу. – Проблема насильства і захисту прав дітей надзвичайно гостра. І ми, як органи місцевого самоврядування, повинні її вирішувати. На жаль, через війну таких родин із соціальними проблемами, більшає. Але ми повинні вчасно помітити негативні факти і зробити все, аби захистити права маленьких українців, і створити для них умови піклування та турботи. Сподіваюся, учасники круглого столу відпрацюють пропозиції з удосконалення законодавчої бази, алгоритмів реагування поліції, соціальних служб та громадськості. Наше місто відкрите для подібних ініціатив та прагне зробити життя українців комфортнішим, безпечнішим».

За статистикою, щороку в Україні від домашнього насильства страждають понад 100 000 дорослих та дітей. Причому багато із жертв не можуть розпізнати ознаки насильства і звертаються за допомогою вже після того, як зазнають тривалих знущань. Або не звертаються за допомогою взагалі, оскільки бояться чи не знають, як діяти. Причому під час війни фактів насильства більшає.

«Наша мета – попередити ці негативні явища в Україні, запропонувати кроки з вирішення цієї проблеми, – відзначила адвокатка і керівниця ГО «PREVENT» Марія Бородійчук. – Ми прагнемо, аби кожна людина зрозуміла, як поводитися, зустрівшись із домашнім насильством і знала, що може розраховувати на підтримку та допомогу. І зараз ми є учасниками відродження України, яке неможливе без захисту інтересів її майбутнього – наших дітей».

Говорили про основні підходи до вирішення питання позбавлення батьківських прав у практиці Європейського суду з прав людини, дотримання принципу інтересів дитини у міжнародних стандартах судочинства. Аналізували судову практику розглядом Черкаським апеляційним судом справ, пов’язаних із позбавленням батьків батьківських прав та притягнення батьків до відповідальності, позбавлення батьківських прав під час війни тощо. Відзначали нагальну потребу вдосконалення законодавства і врегулювання проблемних питань захисту інтересів неповнолітніх.

Пропозиції, сформовані за результатами обговорення, направлять для розгляду відповідними інстанціями.