Астрономи зафіксували швидкі радіосплески з комосу, походження яких невідоме. Вони можуть надходити від чорних дір, нейтронних зірок чи навіть інопланетян.

Про це інформує Daily Mail, передає ChesnoNews.

Що відомо про швидкі радіовипромінювання

Довжина цих яскравих спалахів світла, що реєструються в радіодіапазоні електромагнітного спектру, варіюються від часток мілісекунди до кількох секунд.

Дослідники оголосили, що вони виявили п’ять нових радіосплесків завдяки модернізації телескопу Westerbork Synthesis Radio у Нідерландах.

Під час подорожі до Землі через космос три з цих радіосплесків пронизали нашу сусідню галактику Трикутник. Це спіральна галактика, розташована приблизно за 2,73 мільйона світлових років від нас.

Ці сплески виявили ще у 2019 році, але лише зараз їх детально описали у новій статті міжнародної групи вчених під керівництвом Йорі ван Левена з Університету Амстердама. “Швидкі радіовипромінювання (FRB) повинні працювати за допомогою унікальних енергетичних механізмів випромінювання. Ми виявили п’ять нових FRB, значне доповнення до приблизно 100 опублікованих на той час”, — стверджує команда у своїй роботі.

Звідки походять швидкі радіовипромінювання

FRB – це радіохвилі, тому їх не видно людському оку, але вони не є рідкістю. Вони надходять з усіх боків і роками бентежать дослідників, оскільки причина їхнього виникнення мало зрозуміла.

Цілком можливо, що вони випромінюються нейтронними зірками – зруйнованими ядрами деяких масивних зірок, які вміщують приблизно масу нашого Сонця в простір розміром з місто.

Але вчені також припустили, що це можуть бути штучні сигнали, створені розумними істотами.

У 2017 році команда з Гарвардсько-Смітсонівського центру астрофізики заявила, що вони можуть надходити від передавачів далеких прибульців, які живлять міжзоряні зонди.

Але вивчати FRB складно, тому що ніхто не знає, де в небі відбудеться наступний спалах. Більше того, кожен з них зазвичай триває лише мілісекунду (хоча минулого року експерти оголосили про відкриття такої, яка триває три секунди, що в 1000 разів довше за середній показник).

Перший FRB був помічений, або, точніше, «почутий» радіотелескопами ще в 2001 році, але був відкритий лише в 2007 році, коли вчені аналізували архівні дані. Сигнал був настільки коротким і випадковим, що астрономам знадобилися роки, щоб погодитися, що це не був збій в одному з інструментів телескопа.