Незвичайний атмосферний процес, як правило, призводить до аномальних природних явищ. Те, що погодні умови на Черкащині розвиваються не за правилами, цілком очевидно.

Про це інформує начальник Черкаського обласного гідрометцентру Віталій Постригань, передає ChesnoNews.

Підтвердженням тому є хоча б той факт, що початок квітня був на 2º вище за норму, з денними 16-18º тепла та температурним фоном початку травня, а святкові вихідні були холодними! Середньодобові температури «стрибнули» у кінець березня, що на 3º холодніше за норму, вдень не вище 6-8º тепла. А дощі? Більше двох місячних норм за два тижні! Верхні шари грунту сильно зволожені, що призвело до припинення польових робіт. Шкоди завдала дуже висока вода. Значний скид весняного водопілля через водосховища Дніпровського каскаду зумовили затоплення вулиць, сільськогосподарських угідь, дворогосподарств у ряді прирічкових населених пунктах Черкаського та Золотоніського районів.

Що чекати від погоди надалі…

Перші дві доби, 17-18 квітня, утримається підвищений атмосферний тиск, а це значить, що погоду формуватиме виступ багатоцентрового потужного антициклону «Петра»: час від часу проглядатиме сонце, без істотних опадів, температурний фон повернеться у норму, вночі 2-7º тепла, вдень 11-16º.

Надалі посилиться вплив циклонічного вихра «Свен», який із Балкан переміститься на Чорне море, а далі на Каспій, оскільки вищезгаданий антициклон повністю заблокує йог переміщення у більш північні широти. Атмосферний тиск почне падати, і вдень 19 квітня чекаємо чергову порцію дощів. Температурний фон суттєво не зміниться.

По мірі наближення до нашого регіону атмосферних фронтів 20 квітня інтенсивність дощів посилиться до помірних. Температура вночі 4-9º тепла, вдень 9-14º.

До кінця квітня переважатиме хмарна погода з температурним фоном в межах та дещо нижче норми. При цьому нічних та ранкових заморозків «не видно». Сплеск тепла чекаємо лише з початку травня.