Господарський суд апеляційної інстанції погодився з доводами прокурора щодо протиправності розпорядження та використання особливо цінними землями, залишивши в силі рішення господарського суду Черкаської області про задоволення позову прокурора у правовідносинах щодо використання земельних ділянок історико-культурного призначення на Звенигородщині.

Про це інформує пресслужба Черкаської обласної прокуратури, передає ChesnoNews.

Зокрема було встановлено, що на земельних ділянках загальною площею 112 га, ринковою вартістю понад 200 млн грн, які з 2014 року перебувають в оренді підприємства для сільськогосподарського обробітку, розташований об’єкт культурної спадщини – пам’ятка археології – поселення трипільської культури «Глибочок», яке за даними державного історико-культурного заповідника «Трипільська культура» є одним з найраніше відкритих трипільських поселень в Україні та належить до числа найбільших за площами у тогочасному світі.

За висновком уповноваженого органу охорони культурної спадщини сільськогосподарський обробіток указаної земельної ділянки руйнує археологічний шар пам’ятки, що призводить до втрати її наукової цінності.

Прокуратура звернулася до суду з вимогами скасувати накази органів Держгеокадастру про надання землі та визнати недійсними укладені на їх підставі договори оренди.

Намагання фермерського господарства, яке активно розорювало землі, що є національним надбанням, зберегти за собою право на земельні ділянки були марними, наразі за рішеннями судів вони підлягають поверненню з незаконного користування.