Вітамінні міфи руйнує лікарка соціального проєкту «Твій сімейний лікар».

Ярина сумлінно дбає про своє здоров’я. Вона щороку проходить обстеження у своєї сімейної лікарки. Та звертається до неї з будь-яких питань, що стосуються здоров’я. Ярина натрапила на статтю, де йшлося, що вітамін С можна приймати великими дозами і це, мовляв, підвищує енергійність та може вилікувати застуду, грип і навіть коронавірус.

Ярина замислилась, чи це дійсно так? Однак відповіді вона не знала. Тож звернутись до своєї сімейної лікарки, не чекаючи прийому. Ярина знала, що завжди може написати лікарці у вайбер чи телеграм. Як це зробити правильно ось тут ви знайдете покрокову інструкцію.

За кілька днів Ярина отримала розлогу відповідь про вітамін С від своєї сімейної лікарки Михайловської Анастасії. Медикиня не лише відповіла на питання Ярини, а й написала про 3 найрозповсюдженіші міфи про вітамін С, аби Ярина знала все про нього, не ризикуючи здоров’ям.

Міф 1. Великі дози вітаміну C лікують застуду.

Вітамін С популярний. Його використовують майже скрізь: від вітамінотерапії до засобів догляду за собою. Вітамін С бере участь у процесах обміну речовин, потрібен для вироблення гормонів, сприяє засвоєнню заліза, зміцнює судини та покращує захисні реакції організму. Для імунної системи вітамін С важливий, але великі дози не врятують від застуди та не прискорять одужання. Вітамін С – не ліки проти вірусу, а звичайний вітамін, що виконує свою функцію.

Міф 2. Вітамін C безпечно приймати у будь-яких дозах.

Міра має бути у всьому. Якщо випити багато чашок кави отримаємо наслідки: підвищене серцебиття, тривожність, безсоння. Це стосується і вітаміну С. Великі дози (понад 2000 мг в день) можуть спровокувати розлади шлунку, нудоту, блювання, головний біль та запаморочення. Тривале вживання великих доз вітаміну С може навіть спровокувати виникнення хвороб підшлункової залози та нирок. Або ж підвищення артеріального тиску чи важку алергічну реакцію.

Міф 3. Вітамін С може підвищити енергію та працездатність.

Це твердження не має наукового обґрунтування. Вітамін С важливий для нервової системи, але він не додасть енергії, як, до прикладу, кофеїн. Будь-які кислі продукти злегка збуджують наші емоції. Якщо гризнути лимон, ви, скоріше за все, скривитесь і до мурах збадьоритесь, кислі продукти злегка запалюють емоції. Однак це триває не більше кількох секунд. Так само і з вітаміном С. Здебільшого його продають у таблетках для розжовування зі смаком цитрусових. Тож цей ефект «кислинки» підсилює емоції лише на мить під час розжовування пігулки. Чи можна це вважати підвищенням енергії чи працездатності? Мабуть, що ні.

Через кілька днів після повідомлення від сімейної лікарки Ярина пішла до неї на очний прийом. Перед тим як призначити Ярині вітамін С лікарка направила свою клієнтку до лабораторії, аби дізнатись чи він в її організмі у межах норми. Аналізи показали, що Ярині не потрібно вживати цей вітамін, бо його в її організмі поки що достатньо.

Більше цікавої інформації ви можете прочитати у фейсбуці соціального проєкту «Твій сімейний лікар» чи на сайті команди.