За загальним правилом, встановленим законодавством, право користування земельними ділянками комунальної власності набувається на земельних торгах, що забезпечує максимально вигідні для територіальної громади умови задля наповнення місцевих бюджетів.

Про це інформує пресслужба Черкаської обласної прокуратури, передає ChesnoNews.

Натомість, непоодинокими є випадки, коли фізичні чи юридичних особи уникають конкурсної процедури отримання землі.

Зокрема, з цією метою використовується інститут державної реєстрації права на нерухоме майно, власники якого за законом мають право на позаконкурентне набуття відповідної земельної ділянки, на якій воно розташоване.

Так, Черкаською окружною прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за фактами протиправної державної реєстрації упродовж 2017-2021 років за одним з приватних підприємств прав власності на ряд об’єктів нерухомості у м. Черкаси, які за своїм правовим статусом є малими архітектурними формами, однак їх реєстрація як об’єктів нерухомого майна створює передумови для отримання в користування земельних ділянок на позаконкурентних засадах.

Крім того, цією ж прокуратурою за іншим фактом до суду скеровано позов про скасування державної реєстрації як об’єкта нерухомого майна та демонтаж тимчасових споруд у м. Черкаси.

Також обласною прокуратурою направлено до суду позов про усунення перешкод Червонослобідській територіальній громаді у користуванні та розпорядженні земельною ділянкою площею 2669 м2, формальною підставою отримання якої в оренду стала державна реєстрація речових прав на об’єкт незавершеного будівництва готовністю на 14%, площею лише 6 м2.

Товариство звело вказаний об’єкт площею 6 м2, не маючи прав на використання земельної ділянки та дозвільних документів у сфері будівництва, натомість, здійснивши його державну реєстрацію, незаконно отримало у користування земельну ділянку.

За цих обставин прокуратурою оскаржено до суду рішення сільської ради про надання земельної ділянки, договір її оренди та висунуто вимогу про зобов’язання товариства повернути земельну ділянку територіальній громаді з приведенням її у придатний для використання стан.

Судовий розгляд справи за вказаним позовом триває.