223 військових з 24 областей України взяли участь у змаганнях Національного етапу Ігор Нескорених-2023, які відбулися у Львові. Ці змагання є відбірковим етапом для формування національної збірної, яка представлятиме нашу державу в Дюссельдорфі (Німеччина) восени.

Про це інформує пресслужба ЧМР, передає ChesnoNews.

За інформацією Міністерства у справах ветеранів України, цьогорічні змагання стали найбільш масовими серед таких за весь час. Упродовж 2 днів на 4 локаціях змагалися військові та ветерани, які отримали травми на російсько-українській війні. Більшість учасників змагалися вперше. Герої випробовували свої сили в дев’яти видах спорту: стрільби з лука, легкої атлетики, велосипедного спорту, паверліфтингу, веслуванні в приміщенні, волейболу сидячи, плаванні, настільному тенісі, баскетболі на візках.

Як поінформували організатори змагань,Черкаську область на всеукраїнському етапі «Ігор Нескорених» представляли Петро Костюк, Максим Дмитраш, Ігор Сорока, Валерій Ковальчук, Вадим Мазніченко, Володимир Овдієнко, Ярослав Платмір та Роман Кучеренко. Кожен із них виступав у кількох дисциплінах. Тренували їх кількаразовий паралімпійський призер, багаторазовий чемпіон світу Роман Данилюк та багаторазовий чемпіон світу із дзюдо та боротьби самбо Олексій Назаренко.

Майже всі учасники вибороли призові місця. Зокрема, Ярослав Платмір виборов І місце зі штовхання ядра в категорії IF8. Максим Дмитраш – був першим з легкоатлетичного забігу на 100 метрів і другим у забігу на 200 метрів у категорії IT7. У веслуванні на тренажерах Ігор Сорока посів І місце в категорії IR4, а Вадим Мазніченко – ІІІ місце в категорії IR3. Петро Костюк здобув золоту медаль зі стрільби з лука та бронзову з тенісу.

Головний принцип цих змагань – реабілітація через спорт. Тому хто саме з переможців всеукраїнського відбору поїде на міжнародний турнір Invictus Games у Дюссельдорф – вирішить комісія на підставі комплексного відбору. Їх імена оголосять у червні.

Нагадаємо, що Ігри Нескорених – міжнародні мультидисциплінарні спортивні змагання в паралімпійському стилі, започатковані британським принцом Гаррі 2014 року. Участь у змаганнях беруть колишні і чинні військовики та ветерани, які зазнали травм, поранень, контузії чи захворювання під час виконання бойових завдань при захисті батьківщини. Україна бере участь у цих змаганнях із 2017 року. 2022 року «синьо-жовта» збірна у складі 19 спортсменів на Invictus Games у нідерландській Гаазі виборола 16 медалей: по 5 золотих і срібних та 6 бронзових.