Поки навколоцерковні пропагандисти РПЦвУ поширюють інформацію про плідну роботу новоспеченого архієпископа Хмельницького і Старокостянтинівського Віктора (Коцаби) із захисту конституційних прав вірян церкви в Україні, останній на теренах сусідньої Польщі попиває зубровку та нестерпно чекає на зустріч з керівництвом Польської автокефальної православної церкви.

Про це йдеться в матеріалі Секції «Дельта» групи «Інформаційний Спротив».

1 травня керівництво РПЦвУ під гаслом необхідності підтримки вірян в Польщі направило до країни делегацію, в яку увійшли одразу два сірих кардинали  – архієпископ Віктор (Коцаба), що відповідає за поширення російських наративів на міжнародних майданчиках ООН, ОБСЄ, ПАРЄ, та довірена особа самого глави РПЦвУ митрополита Онуфрія – Микола Попеску, який опікується питанням недопущення визнання Румунською православною церквою автокефалії Православної церкви України, а також був одним з наглядачів Онуфрія за ефективністю проведення «протестних заходів» у Києво-Печерській Лаврі.

Візит делегації заплановано до Люблінської єпархії, де, як стверджують джерела в РПЦвУ, вони планують зустрітися з митрополитом польським Саввою та передати через нього патріарху рпц кирилу (гундяєву), або просто ще одному агенту ФСБ на прізвисько «Михайлов», інформацію про критичну ситуацію з РПЦвУ.

Вочевидь, включення до складу делегації саме цих осіб не є випадковістю: обоє відповідають в РПЦвУ за її інформаційну пропаганду на теренах Європи. Тому, їх основним завданням є довести через того таки Савву до політичних кіл Польщі наративи про чергові порушення українською владою прав вірян, нібито збільшення в країні, до якої вельми релігійна Польща (близько 98% поляків є глибоко віруючими) постачає зброю, антихристиянських настроїв. І яскравим тому підтвердженням нібито є повернення державою майна Києво-Печерської Лаври.

Однак, це не всі «цікавинки» роботи представників РПЦвУ з дискредитації України. Перед від’їздом до Польщі Коцаба організував візит до своєї єпархії делегації місії ООН з прав людини, яка з 2 травня розпочала «інспектування» питання дотримання в Україні релігійних прав і свобод. За інформацією очевидців, представники місії зацікавлені у поясненнях виключно представників РПЦвУ.

Проте, цікавим є факт, що як мінімум двоє представників цієї місії ООН мають зв’язки з країною-агресором.

Зокрема, за даними реєстрів рф, член делегації ООН Георгій Калягін, який представився як громадянин України з дипломатичним паспортом, має паспорт громадянина рф №3915247353, виданий йому т.зв. «Управлінням Федеральної Міграційної Служби по Республіці Крим» 14.10.2020 року. Сам він зареєстрований в тимчасово окупованому Криму за адресою: сел. Чорноморське, б.34, кв.8, а згодом за іншою адресою: м. Сімферополь, вул. Куйбишева, б. 31, кв. 183.

Інший член цієї делегації ООН Олександр Костилев, за інформацією тих таки інформаційних реєстрів рф, у московській області використовував автомобіль БМВ 530 з номерним знаком Т300ВК190, який належить російській страховій компанії СПАО «Ингосстрах». У графі «начало действия» страхового поліса (ААС 5071517311) зазначається, що він нібито мав діяти «с 23.07.2022 по 22.07.2023», проте з невідомих причин є протермінованим.

Ця ситуація вчергове доводить готовність РПЦвУ до будь-яких дій з дестабілізації релігійної ситуації, а також демонструє якою, м’яко кажучи, недосконалою і продажною стала провідна світова структура під голосною назвою «Організація Об’єднаних Націй».