За принципової позиції прокурорів Черкаської обласної прокуратури судом винесено вирок стосовно жителя Золотоніського району, який обвинувачувався в державній зраді ( ч. 1 ст. 111 КК України).

Про це інформує пресслужба Черкаської обласної прокуратури, передає ChesnoNews.

Прокурором у суді доведено, що обвинувачений у 1996 році був завербований представниками служби зовнішньої розвідки російської федерації та до 2017 року як агент російської розвідки виконував завдання по проведенню розвідувально-підривної діяльності на території України.

Також обвинувачений на виконання завдань російської спецслужби особисто завербував жителя м. Києва та відправив його в 2016 році на тимчасово окуповані території Донецької та Луганської областей, де той брав участь у бойових діях проти військовослужбовців Збройних Сил України, а також виступав на проросійських телеканалах як військовий кореспондент і учасник терористичних організацій «донецька/луганська народні республіки» із засудженням дій української влади щодо стабілізації ситуації на тимчасово окупованих територіях України.

Під час досудового розслідування обвинувачений був затриманий УСБУ в Черкаській області та перебував під вартою, але у 2017 році разом з особами, які затримувались правоохоронними органами України за злочини проти основ національної безпеки, був обміняний на українських військовополонених і переданий представникам так званої «ДНР».

Вироком суду обвинуваченого визнано винним та засуджено до 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Наразі чоловік перебуває у міжнародному розшуку.

Досудове розслідування та оперативний супровід здійснювали працівники УСБУ в Черкаській області.