Українці мають можливість отримати психологічну та психіатричну допомогу в медзакладах країни безоплатно.

Про те, як це зробити, інформують в МОЗ, передає ChesnoNews.

  • Звернутися до свого сімейного лікаря.

Зауважимо: якщо в умовах війни ви втратили звʼязок зі своїм сімейним лікарем (наприклад, через вимушене переселення), ви можете звернутися до іншого сімейного лікаря за місцем свого фактичного перебування – для цього не потрібно підписувати декларацію.

  •  Звернутися до лікаря «первинки», який пройшов спеціальне навчання.

У межах Всеукраїнської програми ментального здоровʼя близько 10 000 лікарів первинної ланки надання медичної допомоги – сімейні лікарі, терапевти, педіатри – отримали сертифікати про навчання з ведення поширених психічних розладів та можуть надавати кваліфіковану психологічну допомогу людям із психічними розладами.

  • Самостійно звернутися до вузького фахівця з психічного здоровʼя.

Власне, самостійно у разі потреби можна звернутися до психолога у закладі охорони здоровʼя. А якщо є підозри на симптоми психічного розладу – до лікаря-психіатра. Для самозвернення до цих фахівців направлення не потрібне.

  • Звернутися до приватного фахівця.

Будьте уважними й перевіряйте інформацію щодо компетентності спеціаліста, до якого плануєте звернутися по психологічну допомогу. Зокрема, Яна Українська, завідувачка сектору з охорони психічного здоровʼя департаменту медичних послуг МОЗ України, радить питати фахівця з психічного здоровʼя про його освіту. За її словами, професіонал завжди залюбки продемонструє свої сертифікати та дипломи – адже це свідчення про його компетентність.

Також зверніть увагу, що послуги приватних фахівців можуть бути безоплатними, частково безоплатними (наприклад, безоплатна лише перша зустріч) або платними. Тому варто завчасно дізнатися про вартість і умови надання психологічної допомоги, якщо ви звертаєтеся до приватного психолога.