Ефективне використання посівних площ є вкрай актуальним, тому прокуратура принципово реагує на факти невиконання умов договорів оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення, де користувачі нехтують взятими на себе перед державою обов’язками.

Про це інформує пресслужба Черкаської обласної прокуратури, передає ChesnoNews.

Так, Шполянським районним судом та господарським судом Черкаської області задоволено 2 позови прокурорів про розірвання договорів оренди земельних ділянок у колишніх Шполянському та Чигиринському районах, користувачі яких накопичили заборгованості з орендної плати на суму понад 850 тис. грн. За рішеннями судів заборговані кошти підлягатимуть стягненню до бюджету у примусовому порядку. Крім того, недбалих господарів позбавлено права на подальше використання орендованої землі.

Також забезпечено виконання рішення суду, де за позовом прокурора розірвано договір оренди близько 18 гектарів землі у колишньому Драбівському районі, за використання якої місцевим бюджетом не отримано близько 120 тис. грн.

Окрім сільськогосподарських земель, прокуратура реагує на факти безоплатного використання земель й інших категорій. Зокрема, господарським судом задоволено позов Черкаської окружної прокуратури про стягнення з товариства понад 100 тис. грн за використання земельної ділянки під належним йому нерухомим майном в обласному центрі без укладеного договору оренди та сплати орендної плати.