26 травня Президент України Володимир Зеленських підписав закони щодо удосконалення роботи військово-лікарських комісій і питань оформлення документів для лікування військовослужбовців.

Про це йдеться законопроєктах №9154 і №9158 на сайті Верховної Ради.

Раніше військово-лікарську експертизу, як йдеться в пояснювальній записці до законопроєкту №9154,  могли проводити тільки комісії, створені при територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки та закладах охорони здоровʼя сектору безпеки і оборони, зокрема Міністерства оборони України, Служби безпеки та інших військових формувань. Існувала правова неврегульованість, яка не дозволяла створювати ВЛК при інших закладах охорони здоровʼя сектора безпеки і оборони, зокрема МВС України, Держприкордонслужби України, Служби зовнішньої розвідки тощо. Відтепер до закону додали весь склад сектора безпеки та оборони. Військово-лікарські комісії також можуть створюватися при державних і комунальних закладах охорони здоров’я.

Законопроєкт №9158 стосується оформлення військовослужбовцям довідки про обставини поранення, контузії чи каліцтва як за результатами проведення відповідного розслідування, так і без нього. Також він має на меті удосконалення процесу оформлення та направлення медичних документів між військовими частинами та закладами охорони здоров’я.

Завданням законопроєкту є спрощення процедури реалізації висновків військово-лікарської комісії про надання відпустки для лікування у зв’язку з хворобою та про непридатність до військової служби.