У Черкасах відбулося засідання координаційної ради з питань забезпечення прав та гарантій внутрішньо переміщених осіб у місті. Учасники зібрання презентували «Мапу послуг для внутрішньо переміщених осіб», обговорили стратегію інтеграції внутрішніх переселенців у громаду міста і низку проблемних питань, пов’язаних із цим.

Про це інформує пресслужба ЧМР, передає ChesnoNews.

Новий застосунок «Мапа послуг для внутрішньо переміщених осіб» під час наради презентував КП «Інститут розвитку міста та цифрової трансформації» на замовлення департаменту соціальної політики. Мета застосунку – полегшити соціальну адаптацію та інтеграцію в нашій громаді людям, які шукають прихистку в Черкасах під час воєнного стану.

«У текстовому розділі застосунку міститься інформація, де і які послуги внутрішньо переміщені особи можуть отримати в Черкасах. Це, зокрема, заклади соціальної сфери, охорони здоров’я, органи місцевого самоврядування, комунальні установи, правоохоронні органи тощо, – розповіла директорка Інституту, депутатка Черкаської міської ради Надія Івашкова. – Людина може знайти потрібну послугу з адресами і телефонами. Для зручності користувачів у мапі різні служби виділені різними кольорами. Також у застосунку будуть посилання на Фейсбук та інші соціальні мережі».

Надія Івашкова продемонструвала алгоритм роботи застосунку. Принагідно запросила представників громадських організацій надати для нової мапи докладнішу інформацію про послуги та контакти. Також до нової мапи додадуть розділ про школи, дитячі садочки та заклади культури міста.

Також під час засідання учасники координаційної ради обговорили стратегію інтеграції внутрішніх переселенців у громаду міста і проблемні питання. Разом із представниками профільних департаментів міської ради, громадських організацій, професійно-технічної освіти, соціальних служб обмінялися досвідом роботи у цьому напрямку. Міркували, в який спосіб можна мотивувати людей, котрі змушені починати життя на новому місці. Зазначили, що на державному рівні потрібно вдосконалити законодавчу базу, яка би стимулювала внутрішніх переселенців, заохочувала їх до працевлаштування, професійної перекваліфікації тощо.

«Міська влада робить максимально можливе, аби від початку повномасштабного вторгнення прийняти внутрішніх переселенців, забезпечити їхні базові потреби, соціальну адаптацію та інтеграцію в нашу громаду, – зазначила заступниця міського голови Черкас Марина Гаркава. – Ми маємо багато позитивних, успішних прикладів інтеграції внутрішніх переселенців у громаду Черкас. Водночас завдання на перспективу – заохотити нових черкасців бути активнішими, співпрацювати для вирішення багатьох соціальних, економічних і гуманітарних питань життєдіяльності нашого міста зараз, в умовах воєнного стану, і на перспективу, коли війна закінчиться і потрібно буде відбудовувати країну».

Насамкінець учасники наради вирішили ще раз провести анкетування внутрішньо переміщених осіб, де чітко визначити пріоритетні потреби на поточний період. На основі оброблених даних проведуть круглий стіл з питань інтеграції цих людей та подальшої роботи з ними. Також підготують докладний звіт із окресленням завдань для подальшого напрацювання і вдосконалення стратегії.

Нагадаємо, що за даними департаменту соціальної політики, нині в Черкасах офіційно зареєстровано 27 352 внутрішньо переміщені особи.