23 червня у селі Водяники, на живописній території легендарного Совиного Яру, відбувся показ фільмів просто неба в межах Національного туру “Кіно заради Перемоги!”.

Там глядачам свій повнометражний фільм “Кіборги” презентував відомий актор та режисер Ахтем Сеітаблаєв. Юна глядацька аудиторія мала можливість насолоджуватись шедевральним мільтиплікаційним фільмом про козаків. Водяницька громада також отримала можливість зблизька поспілкуватись з відомими митцями та меценатами, які підтримують українське кіномистецтво.

Загалом в межах туру, починаючи з 6 серпня 2022 року по 10 червня 2023 року, відбулося 1272 кінопокази 48 українських повнометражних стрічок у 298 населених пунктах 21 області України.

Проєкт “Кіно заради Перемоги!” дивує масштабністю. Реалізовується він за ініціативи Офісу Президента України, Державного агентства України з питань кіно, Асоціації “Дивись українське!“ за всебічної підтримки Благодійного Фонду МХП-громаді та компанії “Делойт” в Україні. Здійсненню проєкту сприяють компанія “Вавілон”, ГО “УкрКінофест”, ГО “Спілка підприємців теле та кіноіндустрії”, окремі підрозділи ЗСУ та Національної гвардії України у взаємодії з обласними військовими адміністраціями та національною поліцією України.

“Кіно заради Перемоги!“ є логічним продовженням проєкту “Кіно просто неба“ та триває з 2021 року. Його організатори мали амбітні плани на подовження першого та розширити цей дещо інноваційний для української кіноаудиторії задум — аби не просто демонструвати якісні українські фільми для громад, що не мають кінотеатрів, а знайомити їх зблизька зі сценаристами, кінорежисерами та акторами.

У сільських громадах, містах і військових частинах демонструються сучасні стрічки переважно патріотичного напряму, фільми про українське сьогодення та історичні картини.

– Як на мене, кінофільми, які наша глядацька аудиторія переглядала в 2021 році ( тоді реалізовувався проєкт “Кіно просто неба“), нині сприймаються зовсім по-іншому.Вони вже бачать в них зовсім нові сенси, нові конкретні змісти. Все відбувається за аналогією з прочитанням книг. Перший раз читаеш і бачиш щось одне, а вдруге відкривається більш глибинний зміст, закладений автором, – коментує подію менеджер Національних проєктів Благодійного Фонду МХП-громаді Світлана Миголь.-Таким чином, по-перше, ми підтримуємо наших військових ( адже багато показів влаштовується саме для них. Влаштовуємо їм творчі зустрічі з нашими амбасадорами). Це допомагає творцям дізнатись про запити глядачів, їхні погляди на кіномистецтво. Ми намагаємось тримати планку патріотичного духу, закладеного організаторами у проєкт. Ми прагнемо, аби люди мали змогу перезавантажитись, замислитись, отримати поштовх до якихось благих дій.

Як зазначив в інтерв’ю черкаським журналістам відомий актор та режисер, а нині ще й доброволець ЗСУ, Ахтем Сеітаблаєв, участю в команді проєкту “Кіно заради Перемоги !“ хоче показати українському глядачу у громадах де немає кінотеатрів, певну частку україномовного кінопродукту. Втім, це доволі широка палітра українського кіно, української мультиплікації, зокрема.

– Це емоційно і змістовно для мене і для всієї нашої команди, яка в 2017 році знімала стрічку про українських кіборгів. Фільм “Кіборги” розповідає про початок цієї війни в 2014 році і про захист Донецького аєропорту. Комусь може здатись, що ці події вже досить відомі широкому загалу і можливо непотрібно розповідати про них. Але мудрі люди твердять, що незнання своєї історії і зокрема,сучасної історії про захист українськихї територій, не звільняють людину від наслідків війни, – акцентував гість. -Сценарій до “Кіборгів” написала чудова драмтургеса Наталка Ворожбит за спогадами реальних героїв. Кожного дня на нашому знімальному майданчику були присутні ті самі захисники, яких ми знаємо як кіборгів.

Не є таємницею, що людина є відображенням того підгрунтя, яке будує його культурне середовище, його світогляд і цінності. Тому брати участь у проєкті “ Кіно заради Перемоги!” вважаю за честь.

Голова Асоціації сприяння розвитку кінематографу в Україні “Дивись українське“ Андрій Різоль розповів про ще один надважливий проєкт “Культура VS війна“. Він, за його словами, ”вставляє” фокус людям в інших країнах і допомагає чітко зрозуміти, що насправді відбувається в Україні. Бо люди мистецтва розмовляють чесно, щиро і їм неможливо не вірити. І це також є нашою потужною зброєю.

– Війна – це не просто військові дії. Росія хоче знищити Україну і кожного з нас, українців,- підкреслив він.- Мене запитують, де ми беремо натхнення, аби протистояти всьому цьому? І чи беруть участь митці у реальних бойових діях ? Я навіть не можу точно перерахувати всіх тих наших культурних діячів — режисерів, співаків, танцюристів, диригентів, акторів, які нині взяли зброю в руки. На першій лінії фронту нині воюють тисячі українських митців, зокрема, кінематографістів. Ми їх не просто підтримуємо нашими проєктами, ми мотивуємо людей до супротиву. Коли ми говоримо світові, що найкращі українські митці найвищого фаху зараз відклали свої професійні інструменти і пішли добровільно захищати Україну, світ ще й досі дивиться на нас якось здивовано. Запитує: “Чому це так?“. І саме наша відповідь на це запитання є виразним комунікаційним меседжем, наскільки ця війна принципова для кожного українця. Бо, оскільки вона йде на знищення української нації і її ідентичності, кожен з нас має тримати супротив там, де можливо.

Третій тур проєкту “Кіно заради Перемоги!” триває.

Тетяна Белякіна