Вільнюський саміт, який відбудеться 11-12 липня, надасть бачення майбутнього України як незалежного, демократичного члена євроатлантичної родини.

Про це йдеться в заяві Генсека НАТО Єнса Столтенберга на зустрічі із канцлером Німеччини Олафом Шольцем, передає ChesnoNews.

«Рішення, які ми приймемо у Вільнюсі, наблизить Україну до НАТО», — зазначив він.

На саміті, за його словами, члени Альянсу обговорять прагнення України до членства. Союзники працюють над багаторічним пакетом допомоги для України. «Ми також працюємо над створенням нової Ради Україна-НАТО для проведення спільних консультацій з питань безпеки, що становлять взаємну зацікавленість», — додав Єнс Столтенберг.

Генсек НАТО наголосив, що наразі світ стикається з найскладнішим середовищем безпеки через широкомасштабну агресію росії проти України. «Україна має право звільнити свою землю. І зараз йде контрнаступ. Чим більше землі зможуть звільнити українці, тим сильнішою буде їхня сторона за столом переговорів», — підкреслив він.

Єнс Столтенберг зазначив, що усі хочуть, щоб ця війна закінчилася. Водночас справедливий мир не може означати заморожування конфлікту та прийняття угоди, продиктованої росією. «НАТО не є стороною конфлікту, проте підтримує право України на самооборону, закріплене в Статуті ООН», — резюмував він.