Вчені з Європейської південної обсерваторії (ESO) опублікували нове зображення хмари пилу і газу, яка нагадує обличчя кота, що усміхається. Ця хмара, яка має назву Sh2-284, являє собою регіон формування зірок, де згущення пилу і газу об’єднуються, щоб створити нові зірки.

Зображення було отримано за допомогою телескопа VLT Survey Telescope (VST), який розташований на обсерваторії Параналь в Чилі. VST – це телескоп, призначений для картографування південного неба в видимому світлі. Він використовує камеру у 256 мільйонів пікселів, спеціально розроблену для отримання дуже ширококутних зображень.

Sh2-284 розташована на відстані приблизно 15 000 світлових років від Землі в сузір’ї Єдиноріг. Її найяскравіша частина, видима на цьому зображенні, має розмір близько 150 світлових років.

У центрі хмари знаходиться скупчення молодих зірок, відоме як Dolidze 25. Випромінювання від цього скупчення достатньо потужне, щоб іонізувати водень у хмари, тому вона світиться яскравими помаранчевими та червоними кольорами.

Якщо подивитися на хмару в цілому, можна побачити обличчя кота, яке усміхається до нас з неба. Пригляньтеся до “носика” кота – це те саме скупчення Dolidze 25.

А “очима” і “вусами” кота є стовпи пилу і газу, розташовані по краях хмари. Це результат того, що випромінювання і вітри від скупчення Dolidze 25 відштовхують пил і газ у хмарі, створюючи порожнину у її центрі. Стовпи пилу та газу протистоять цьому процесу і залишаються стояти, немов пальці, що вказують на центр хмари.

Той самий “усміхнений кіт”

Це зображення є частиною проєкту VST Photometric Hα Survey of the Southern Galactic Plane and Bulge (VPHAS+), який дослідив близько 500 мільйонів об’єктів у нашій галактиці та допоміг нам краще зрозуміти народження, життя і смерть зірок у нашому Чумацькому Шляху.