Вчені помітили у космосі екзопланету, відому як 8 UMi b. Вона обертається навколо гігантської зірки Бекду, більшої за Сонце та розташованої в сузір’ї Малої Ведмедиці.

Про це інформує CNN, передає ChesnoNews.

8 UMi b отримала назву Халла у 2015 році після її відкриття корейськими астрономами. Халла є найвищою горою у Південній Кореї і вважається священним місцем.

Екзопланета обертається навколо Бекду на відстані приблизно вдвічі меншій за відстань між Землею та Сонцем — 68,8 млн км.

Вона вважається гарячим Юпітером: так класифікують екзопланети, схожі за розміром на Юпітер, які мають вищу температуру, враховуючи, наскільки близько вони обертаються навколо своїх зірок-господарів.

Астрономи вважають, що Халла якимось чином вижила після того, як її зірка пройшла складний етап свого розвитку, який міг бути небезпечним для сусідніх планет і призвести до їх знищення.

Спостереження проводили за допомогою супутника NASA Transiting Exoplanet Survey Satellite, який вивчає найближчі зірки. Воно показало, що зірка горить через запас гелію в своєму ядрі, оскільки, здається, вона вже вичерпала свій водень. Це наводить астрономів на думку, що зірка колись розширювалася до червоного гіганта.

«Поглинання зіркою зазвичай має катастрофічні наслідки для планет на близьких орбітах. Коли ми зрозуміли, що Халла вижила у безпосередній близькості від своєї гігантської зірки, це стало несподіванкою. Оскільки вона вичерпала своє водневе паливо, зірка роздулася б у 1,5 раза більше поточної орбіти планети, повністю поглинувши її, перш ніж зменшитися до свого нинішнього розміру» – заявив співавтор дослідження доктор Ден Хубер.

Зараз астрономи намагаються визначити, як планеті вдалося вижити.