Стало відомо, що Національне управління з аеронавтики та дослідження космічного простору (NASA) США планує розпочати пробний видобуток корисних копалин та інших ресурсів на Місяці до 2032 року.

Про це заявив ракетобудівник Джеральд Сандерс (Gerald Sanders) під час виступу на конференції з гірничої промисловості в австралійському Брісбені.

На думку Сандерса, на початковому етапі буде забезпечено видобуток води та кисню, після чого розпочнеться розробка родовищ заліза та рідкісноземельних металів. Аерокосмічне відомство планує оцінити потенційний обсяг місячних ресурсів для залучення у реалізацію проєкту щодо їх видобутку комерційних інвестицій.

«Ми намагаємося інвестувати в етап розвідки, оцінити ресурси <…> щоб зовнішні інвестиції мали сенс і могли призвести до розвитку виробництва», — наводить джерело слова пана Сандерса.

Найближчим часом NASA планує відправити на Місяць тестову бурову установку, а до 2032 року розраховує організувати масштабніший видобуток ресурсів і створити на поверхні супутника завод з переробки копалин. Передбачається, що першими комерційними клієнтами відомства стануть приватні космічні компанії, які могли б задіяти ресурси місячних для отримання кисню або палива.

Згідно з наявними даними, Австралійське космічне агентство бере участь у проєкті NASA з організації видобутку копалин на Місяці. В даний час австралійські вчені працюють над створенням напівавтономного місяцехода, призначеного для збирання зразків реголіту з поверхні супутника Землі в рамках місії NASA у 2026 році.

“Це ключовий крок до забезпечення присутності людини на Місяці, а також опора для майбутніх місій на Марс”, – вважає заступник директора агентства Семюель Вебстер.