Згідно з новим дослідженням університету Оттави, Всесвіт може бути вдвічі старшим, ніж припускали.

Про це повідомляє uOttawa, передає ChesnoNews.

Раніше вчені обчислювали вік Всесвіту, вимірюючи час, що минув, від моменту Великого вибуху та вивчаючи найстаріші зірки методом червоного зміщення світла, що надходить з далеких галактик.

У 2021 році, завдяки прогресу в технологіях, вік Всесвіту оцінили у 13,797 млрд років за допомогою моделі узгодженості Лямбда-КДМ.

«Наша нещодавно розроблена модель відтермінувала час формування галактики на кілька мільярдів років. Всесвіту може бути 26,7 млрд років, а не 13,7, як вважалося раніше» – заявив Раджендра Гупта, ад’юнкт-професор фізики факультету природничих наук в Університеті Оттави.

Багато вчених були здивовані існуванням дуже старих зірок, вік яких перевищує загальноприйнятий вік Всесвіту, а також відкриттям ранніх галактик, що перебувають на пізній стадії еволюції, яке стало можливим завдяки космічному телескопу Джеймса Вебба.

Ці галактики, хоча й зародилися за 300 млн років після Великого вибуху, мають розвинений рівень зрілості та масу, що зазвичай асоціюються з галактиками, що пройшли мільярди років космічної еволюції.

Дослідники вивчають ідею, що фундаментальні фізичні константи, які впливають на взаємодію частинок, можуть згодом змінюватися. За новою моделлю, такі зміни можуть розширити часові рамки для формування ранніх галактик, що допоможе пояснити їхній високий рівень розвитку та розміри. До того ж це пояснює спостереження, що не вкладалися у межі попередніх теорій.