Іваньківська громада може залишитись без 4 мільйонів  гривень надходжень у випадку передачі 161 гектара землі у оренду без аукціону. Наразі справу розглядають у Києві – Асоціація об’єднаних територіальних громад та Черкасах – обласна військова адміністрація.

На останній сесії Іваньківської громади постало питання продовження орендної угоди місцевому СТОВ «Відродження», яке сплачувало оренду за ставкою 8% – у той час, як із 2021 року за волею громади та загальним державним курсом, орендну плату для всіх було піднято до 12%. На це погодилися усі місцеві фермери (дрібні та великі товариства) за винятком СТОВ «Відродження», яке відмовилося сплачувати 12% та продовжувало платити 8%. Системні звернення громади сільгоспвиробник ігнорував.

Нині у СТОВ «Відродження» закінчуються договори оренди на частину орендованих у громади земельних ділянок – і СТОВ звернулося до громади щодо їх продовження. Громада – у особі голови Лесі Поліщук – на це категорично не погодилася, вказавши на допущенні порушення Закону та необхідність  передачі землі у оренду виключно через  аукціони.

Земельна комісія громади прийняла рішення – надати землі в оренду через аукціон, щоб всі фермери могли взяти у ньому участь. Але частина депутатів, на здивування громади і її голови, це рішення не підтримали. Голова громади наклала на це рішення вето.

– Депутати взагалі не мають права віддавати цю землю у оренду без проведення аукціонів. Це незаконно.  Голова Іваньківської громади, якщо вона турбується про добробут громади, не мала іншого виходу, як накласти вето на незаконне рішення депутатів. Над цим питанням нині працюють наші юристи,  – коментує  Володимир Міцук, голова Черкаського регіонального   відділення Асоціації органів місцевого самоврядування “Асоціація об’єднаних територіальних громад”.

Чи вдасться Іваньківській громаді відстояти свої права і отримати кошти до бюджету громади…? Крапку у цій історії має поставити Черкаська ОВА, юристи, наступна сесія Іваньківської сільської ради та суд.

Оксана Савіцька