Астрономи з Університету науки і техніки Китаю в Хефее повідомляють про відкриття нової події слабкого приливного порушення (tidal disruption event, TDE).

Його назвали AT 2023clx, і на сьогодні це найслабший і найближчий оптичний TDE. Результати дослідження опубліковані на сервері препринтів arXiv.

TDE — це астрономічні явища, які відбуваються, коли зірка проходить досить близько до надмасивної чорної діри і розривається її приливними силами, викликаючи процес руйнування. В результаті зоряне сміття падає на чорну діру, зазнаючи спагеттіфікацію. Подія супроводжується спалахом світла.

Команда астрономів на чолі з Цзячжен Чжу знайшла новий TDE в сусідній зіркоутворюючій галактиці, відомої як NGC 3799. Використовуючи мережу глобального телескопа обсерваторії Лас-Кумбрес і обсерваторію Нілу Герельса Свіфта НАСА, вони провели наступні спостереження AT 2023clx.

«У цій роботі ми повідомляємо про відкриття нового слабкого TDE в NGC 3799, зореутворюючої галактики головної послідовності, розташованої на відстані всього 50 Мпк», — пишуть дослідники в статті.

Максимальна світність чорного тіла AT 2023clx становила всього 4,56 тредецілліон ерг/с. Астрономи відзначили, що це відкриття робить AT 2023clx ще слабкіше, ніж раніше ідентифіковані TDE з низькою яскравістю.

Автори статті додали, що з відстанню яскравості близько 155,8 млн світлових років AT 2023clx також є найближчим відомим оптичним TDE. Галактика-господар NGC 3799, за оцінками, знаходиться приблизно в 160 млн світлових років від Землі.