Meta випускає комерційну версію своєї моделі штучного інтелекту Llama з відкритим вихідним кодом. Про це повідомили в компанії у вівторок 18.07, надаючи стартапам та іншим підприємствам потужну безкоштовну альтернативу дорогим пропрієтарним моделям, що продаються OpenAI і Google.

Нова версія моделі під назвою Llama 2 буде розповсюджуватися Microsoft через хмарний сервіс Azure і працюватиме під управлінням операційної системи Windows, повідомила компанія Meta у своєму блозі, назвавши Microsoft “нашим найкращим партнером” у випуску цієї версії.

Модель, яку Meta раніше надавала лише окремим науковцям для дослідницьких цілей, також буде доступна для прямого завантаження, а також через Amazon Web Services, Hugging Face та інших провайдерів, йдеться у блозі та окремому дописі генерального директора Meta Марка Цукерберга у Facebook.

“Відкритий вихідний код стимулює інновації, оскільки дозволяє набагато більшій кількості розробників створювати нові технології”, – написав Цукерберг. – “Я вважаю, що екосистема могла б досягти більшого прогресу, якби була більш відкритою”.

Зробити таку складну модель, як Llama, широкодоступною і безкоштовною для бізнесу, загрожує перевернути домінування, встановлене на початку зародження ринку програмного забезпечення для генеративного ШІ такими гравцями, як OpenAI, яку підтримує Microsoft і чиї моделі вона вже пропонує бізнес-клієнтам через Azure.

За словами Цукерберга, перший Llama вже конкурував з моделями, на яких працюють ChatGPT від OpenAI і чат-бот Bard від Google, тоді як новий Llama був навчений на 40% більше даних, ніж його попередник, з більш ніж 1 мільйоном людських анотацій для точного налаштування якості його результатів.

“Комерційний Llama може змінити картину, – сказав Амджад Масад, виконавчий директор платформи для розробників програмного забезпечення Replit, який зазначив, що понад 80 відсотків проектів на цій платформі використовують моделі OpenAI. – Будь-яке поступове вдосконалення моделей з відкритим кодом з’їдає ринкову частку моделей з закритим кодом, оскільки їх можна запустити дешевше і з меншою залежністю”.

Це оголошення слідує за планами найбільших хмарних конкурентів Microsoft, Google і Amazon, що входять до групи Alphabet, надати бізнес-клієнтам ряд моделей штучного інтелекту, з яких вони зможуть вибирати.

Amazon, наприклад, пропонує доступ до Claude – ШІ від відомого стартапу Anthropic – на додаток до власного сімейства моделей Titan. Google також заявила, що планує зробити Claude та інші моделі доступними для своїх хмарних клієнтів.

Досі Microsoft зосереджувалася на тому, щоб зробити технологію OpenAI доступною в Azure.

На запитання, чому Microsoft підтримує пропозицію, яка може знизити цінність OpenAI, представник Microsoft відповів, що надання розробникам вибору типів моделей, які вони використовують, допоможе зміцнити позиції хмарної платформи для роботи зі штучним інтелектом.