Черкаси допомагають із відновленням зруйнованого російською армією села Новопетрівка в Херсонській області. Відбудова населеного пункту відбувається в межах національного проекту, який ініціював Офіс Президента, «Пліч-о-пліч».

Про це інформує пресслужба ЧМР, передає ChesnoNews.

Понад шість місяців село жило в окупації. У жовтні 2022 року Збройні сили України звільнили село та повернули в нього синьо-жовтий прапор. Після росіян у Новопетрівці вщент зруйнована інфраструктура й не лишилося практично жодної вцілілої хати. На кожній із ній лишився слід від ударів ворожих снарядів. Майже повністю знищена вся адміністративна й комунальна інфраструктура, приватні магазини, навіть школа й місцевий будинок культури.

Як розповів староста Новопетрівського старостинського округу Володимир Зарівний, на сьогодні в селі постійно проживає понад 300 людей. Це, переважно, жінки з дітьми, люди похилого віку. “У нас немає жодного будинку, в якому б не лишилися пошкодженими вікна чи покрівля, – говорить він. – Фахівці вже обстежили понад півтори сотні осель, над відновленням яких працюватимуть, та визначилися із обсягами робіт. Дуже дякую всім черкаським підприємствам, які допомагають нам оговтатися після окупації. Для наших жителів, які лишилися без майна, без господарства, яке приносило заробіток, – ця підтримка безцінна. Самотужки на відбудову будинків знадобилося б багато часу й засобів”.

У Черкасах роботу з відновлення помешкань у постраждалій від російського агресора Новопетрівці за дорученням міського голови Анатолія Бондаренка координує заступник Віктор Беззубенко.

Через певні бюрократичні процедури, які б уповільнили процес відбудови населеного пункту, звернулися за допомогою до небайдужих підприємців. Одним із перших відгукнувся колектив товариства «Райагробудсервіс». Як розповідає його директор Альберт Норченко, наразі силами їхнього підприємства в Новопетрівку відправили вантаж із будівельними матеріалами, які використовують для відновлення інфраструктури. Туди доставили понад 1,3 тисяч квадратів металочерепиці, 6 кубів обрізної дошки й 19 кубів брусу. Водночас, на волонтерських засадах там працюють бригади їхніх будівельників. “Як на мене, сьогодні весь соціально відповідальний бізнес, який працює під час війни і має можливість допомогти, зобов’язаний підставляти плече нашій армії та всім постраждалим через російського ворога, – поділився Альберт Норченко. – Після наради, де обговорювали цей проект, я сів у машину й поїхав у Новопетрівку, аби на власні очі побачити обстановку в селі. Коли я приїхав, поспілкувався з людьми, побачив ті погреби, в який більше п’яти місяців жили люди та й зараз продовжують жити, зрозумів: зволікати немає часу, треба терміново ставати до роботи. Відбудовуємо будинки, сім’ї яких втратили через війну рідних або ж у кого близькі зараз на фронті воюють за українську незалежність. Слова вдячності від місцевих жителів – це найвища нагорода всіх моїх дій. Задля таких хвилин і варто жити та працювати”.

Попереду ще багато роботи для відбудови деокупованої Новопетрівки. Заступник міського голови Віктор Беззубенко, який координує роботу з відновлення помешкань у цьому селі, закликає й надалі небайдужих підприємців долучатися до допомоги. “Ми всі одна українська родина, в життя якої увірвалася безжальна росія. Аби перемогти, маємо об’єднуватися та підтримувати один одного. Як можемо і чим можемо, будь-яка допомога зараз важлива, – коментує Віктор Беззубенко. – Щодня продовжуємо роботу над тим, щоб постраждалі від російської агресії жителі Херсонської області повернулись до нормального життя”.

“Щиро дякую соціально відповідальному бізнесу, який долучається до цієї вкрай важливої справи та працює разом у межах президентської ініціативи «Пліч-о-пліч». Війна – це наш спільний біль і допомога постраждалим – наша спільна відповідальність, – прокоментував міський голова Анатолій Бондаренко. – Тільки разом ми можемо вигнати ворога з української землі. Пліч-о-пліч ми зможемо пережити будь-які труднощі”.