На Черкащині триває вступна кампанія до закладів вищої, фахової передвищої та професійної (професійно-технічної) освіти. Серед абітурієнтів попитом користуються професії металообробної, сільськогосподарської та будівельної галузей.

Про це повідомив начальник обласного управління освіти і науки Валерій Данилевський на брифінгу в медіацентрі ОВА.

Як він зауважив, цього року збільшено регіональне замовлення для обласних закладів фахової передвищої освіти та профтехів. Зокрема, йдеться про робітничі професії.

– Наразі понад 1400 осіб подали заяви до профтехів, – розповів Валерій Данилевський. –  4 730 – до закладів фахової передвищої освіти.

Цьогоріч  серед вступників профтехів найбільшим попитом користуються професії галузі громадського харчування, сільського господарства, оброблення металу, будівництва та автомобільного транспорту.

Спеціальності, пов’язані з IT, аграрними науками  й продовольством, управлінням та адмініструванням обирають вступники закладів фахової передвищої освіти.

Принагідно начальник управління поінформував про вступну кампанію в університетах області. За оперативною інформацією, до ЗВО Черкащини подано 8 929 заяв. Серед абітурієнтів популярністю користуються такі спеціальності, як: інженерія програмного забезпечення, медсестринство, терапія та реабілітація, психологія, фізична культура і спорт.

Додамо, що терміни вступу до профтехів заклади визначають самостійно. Зазвичай, вступна кампанія триває до 1 жовтня. Проте, за ініціативи МОНУ, термін може  бути продовжено до 1 листопада. Для вступу не потрібно складати НМТ. Конкурсний відбір формується за такими критеріями:

рейтинговий список вступників, результати співбесіди, середній бал свідоцтва після 9 або 11 класу, результати вступних випробувань. Цьогоріч документи можна подати як у паперовому вигляді, так і через електронний кабінет. Подати заяву на вступ можна до будь-якого профтеху, незалежно від місця проживання.

Прийом заяв на вступ до ЗФПО на основі свідоцтва про повну загальну середню освіту триватиме:

  • для вступу за співбесідами, творчими конкурсами – до 31 липня
  • із сертифікатом НМТО (ЗНО) – до 18.00 9 серпня