NASA та Агентство перспективних оборонних дослідницьких проектів (DARPA) оголосили, що компанія Lockheed Martin стане генеральним підрядником з проектування, будівництва та випробувань демонстраційної ракети NASA та DARPA з ядерною установкою у співпраці з іншими галузевими партнерами. Випробування ракети у космосі заплановано на 2027 рік.

«Співпраця з DARPA та компаніями комерційної космічної галузі дозволить нам прискорити розробку технологій, необхідних для відправки людей на Марс, – заявила заступник адміністратора NASA Пем Мелрой. — Ця демонстрація стане вирішальним кроком у досягненні наших цілей щодо транспортування екіпажу до далекого космосу з Місяця на Марс».

Така ракета дозволить здійснити більш швидку подорож до Червоної планети, зменшивши складність місії та ризик для екіпажу. Цей тип ракет може бути більш ніж удвічі ефективнішим за звичайні ракети. Для них потрібно значно менше палива, і вони можуть нести більше обладнання. Ракета з такою установкою може забезпечити велику потужність для приладів і систем зв’язку.

Lockheed Martin відповідає за проектування, інтеграцію та випробування космічних апаратів. BWX Technologies відповідає за проектування та будівництво ядерного реактора, який живитиме двигун. Управління космічних технологій NASA (STMD) відповідає за загальне управління та виготовлення ядерного двигуна у рамках проекту Demonstration for Rocket to Agile Cislunar Operations (DRACO).

На додаток до програми DRACO NASA також працює з Міністерством енергетики та промисловістю над іншими ініціативами в галузі космічних ядерних технологій, включаючи Fission Surface Power та окремі програми вивчення можливих конструкцій майбутніх ядерних космічних кораблів.

Крім того, стало відомо, що NASA виділяє до 300 млн. доларів на проект DRACO.