Провідні кліматологи ООН заявили, що «майже напевне» липень 2023 року стане найтеплішим місяцем за всю історію спостережень.

Про це інформує пресслужба ООН, передає ChesnoNews.

Якщо в найближчі кілька днів не настане «міні-льодовиковий період», то цьогорічний липень «поб’є рекорди за всіма напрямками» і стане найтеплішим місяцем в історії, підкреслив генсек організації Антоніу Гутерреш.

Очільник ООН додав, що наслідки цього «настільки ж очевидні, наскільки й трагічні: діти знесені мусонними дощами, сім’ї змушені тікати від полум’я, робітники непритомніють від пекучої спеки».

Не менше занепокоєння викликав той факт, що температура океану досягла найвищого зареєстрованого рівня для цієї пори року, і така тенденція простежується з кінця квітня.

Гутерреш попередив, що «ера глобального потепління закінчилася» і «настала ера глобального кипіння».

На його думку, хоча зміна клімату очевидна, людство все ще може запобігти найгіршому. Для цього необхідні глобальні дії щодо викидів, адаптації до зміни клімату та фінансування боротьби зі зміною клімату.

«Для цього ми повинні перетворити рік палкої спеки на рік палких амбіцій», — резюмував генсек ООН.

Протягом липня екстремальна погода викликала хаос по всій планеті: температура побила рекорди в Китаї, Сполучених Штатах і Південній Європі, викликала лісові пожежі, нестачу води та зростання кількості госпіталізацій через спеку.

Команда World Weather Attribution підрахувала, що зростання концентрації парникових газів зробило хвилю спеки в Європі на 2,5°C спекотнішою, ніж це було б інакше. Вони також підвищили спеку в Північній Америці на 2°C, а в Китаї — на 1°C.

У різних країнах, зокрема в Греції та Туреччині, спалахнули масштабні пожежі, через які доводиться евакуювати людей. Також спека завдала великої шкоди врожаю та худобі. Серйозно постраждали посіви кукурудзи та сої в США, мексиканська велика рогата худоба, південноєвропейські оливки, а також китайська бавовна.